ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Програма за празника на Успение Богородично в Бачковския манастир

03 август 2016 10:35, Бачковска света обител
Бачковски манастир

Манастирското братство и игуменът на манастира приканват всички православни християни да вземат молитвено участие в храмовия празник на св. обител на 15.08.2016 г.

Празненствата ще протекат при следния ред:

Начало на 14.08 в 19,00 ч. с 9-ти час с малка вечерня;

19-20 ч. междучасие – почивка;

21 ч. начало на всенощното бдение:

1. Повечерие с Велика вечерня, на вечернята ще се прочете молебният канон на Пресвета Богородица пред Чудотворната икона на Бачковския манастир.

2. Около 23,00 ч. - петохлебие.

3. Около 24,00 ч. - начало на утренята – на това чинопоследование ще се отслужи опелото на Пресвета Богородица, след което ще започне литийното шествие предвождано от празничната икона на Успение Богородично и копие на Чудотворната икона на манастира.

Пред портите на св. обител ще се отслужи молебен за здраве и отминаване на бедствията за целокупния български народ. След това литията се връща в храма.

4. Около 4,00 ч. сутринта на 15.08 започва св. Литургия за празника на св.Богородица.

5. Около 7,00 ч., след Литургията, в двора на манастира ще бъде отслужен водосвет за здраве, след което ще се извърши лития за храмовия празник.

6. В 12,00 ч. ще бъде осветен корбанът, който по традиция манастирското братство дарява на всички християни споделили празника.

7. В 18,00 ч. вечерта ще се отслужи Велика вечeрня.

Храмът и манастирът ще бъдат непрекъснато отворени от 14.08 сутринта до 15.08 вечерта, докато има поклонници.

Целият цикъл на богослуженията ще протече с певческото участие на сборна формация църковни певци от цяла България.

От манастирското братство са се постарали да осигурят постоянен медицински екип, денонощна противопожарна и полицейска охрана за гарантиране сигурността и спазване на обществения ред.

Манастирското братство приканва всички миряни стриктно да спазват разпоредбите на служителите на реда, за да протече празникът по християнски – мирно, спокойно и благочестиво.

 

 

« предишна новинаследваща новина »