ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Начало на Богородичния пост

04 август 2016 10:19, Софийска митрополия
Мозаична икона над входа на храм "Покров Богородичен"

В началото на месец август започна петнадесетдневният Богородичен пост, който мъдро Църквата е установила в средата на лятото, като че ли да напомни на християните за настъпващата нова църковна година (на 1 септември) и така духовно да ги ободри, отрезви и подготви за църковното новолетие.

Според църковнобогослужебния устав, в края на делничните вечерни през Богородичния пост се отслужва Молебен канон към Пресвета Богородица.

По установена вече традиция, в София това умилително църковно-поетично творение започна да се изпълнява съборно - предстоявано от викарния епископ, в съслужение с множество столични духовници и съмолитствано от многоброен богомолен народ.

Първото от тези молебни последования бе изпълнено в митрополитската катедрала “Св. Неделя”, предстоявано от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Наред с храмовото духовенство, в него взеха участие храмовото духовенство, софийски председатели и свещенослужители.

За изпълнението на първото последование може да прочетете на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1030-zapochna-izpalnenieto-na-molebniya-kanon-prez-bogorodichniya-post

Съгласно програмата на Софийска митрополия, второто молебно последование бе отслужено в столичния храм " Покров Богородичен".

За изпълнението на второто последование може да прочетете на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1032-saborna-vazhvala-na-bozhiyata-maika-v-hram-pokrov-bogorodichen

Църковните песни и умилителните песнопения на Богородичния канон се изпълняват антифоно от духовници (застанали в средата на храма) и от певци, събрани от различни столични храмове.

Църковното изпълнение с молитвен порив многократно повтаря прошението:

"Пресвета Богородице, спаси ни" и завършва с коленопреклонната молитва:

"О, пресвета Дево, Владичице Богородице! Ти си по-горе от всички ангели и архангели и по-драгоценна от всички твари. Ти си помощница на обидените, надежда на безнадеждните, застъпница на бедните, утеха на наскърбените, кърмителка на гладните, одежда на голите, изцеление на болните, спасение на грешните, помощ и защита на всички християни. О, всемилостива Дево Богородице и Владичице! С твоята милост спаси и помилуй благочестивия и христолюбив наш народ.

Спаси, Богородице, и помилуй твоите раби: светия наш Синод, преосвещените митрополити и епископи и целия свещенически и иночески чин; правителството, военачалниците, градоначалниците и христолюбивото войнство и всички православни християни защити чрез твоя честен покров.

Измоли, Владичице, въплотилия се безсеменно от тебе Христос Бог наш да ни препаше със Своята сила отгоре против невидимите и видими наши врагове.

О, всемилостива Владичице Богородице, дигни ни от дълбочината на греха и ни избави от глад, мор, земетръс и наводнение, от огън и меч, от нашествие на другородци и от междуособици, от внезапна смърт, от вражеско нападение, от вредоносни ветрове, от смъртоносна язва и от всяко зло.

Дай, Владичице, мир и здраве на твоите раби, на всички православни християни, и просвети техния ум и сърдечните им очи, за да се спасят.

Удостой нас, твоите грешни раби, с царството на Твоя Син, нашия Христос Бог. Защото е благословена и препрославена Неговата сила заедно с безначалния Негов Отец и с пресветия, благия и животворящ Негов Дух, сега и всякога, и во веки-веков. Амин."

Текст и снимка: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »