ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКО СЛОВО за празника ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ

06 август 2016 17:02, Софийска митрополия
ПАТРИАРШЕСКО СЛОВО за празника ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ

„И се преобрази пред тях:

и лицето Му светна като слънце,

а дрехите Му станаха бели като светлина“

(Мат. 17:2)

Ваше Преосвещенство,

Досточтими отци,

Обични в Господа, братя и сестри,

Едно от най-дивните евангелски събития, когато нашият Господ Иисус Христос се преобрази пред очите на своите трима ученици Петър, Иаков и Иоан, показвайки своята Божествена същност, e днес честваният празник на Светото Преображение. Срещата на удостоения от Бога човек в лицето на тримата апостоли, които застанаха със своята човешка природа пред Божествената същност е дълбок, мистичен акт на Премъдростта Божия. Това е ярък израз на Божията любов към човека, облян от Божествената светлина и потопен в нейните нетварни зари и така да добие възможността да общува с Бога като личност с Личност.

Този ден е упование за християнина, защото е доказателство, че са изпълними словата на свети апостол Петър, от неговото Второ съборно послание, който казва, че можем „да станем участници в Божественото естество“ (2 Петр. 1:4). Спасителят взе онези свои ученици, които бяха подготвени за тази среща, и показа, че човекът има възможност, чрез благодатта на Бога, да види Неговото величие и влезе в Неговата радост, да съзре същинската Божия природа пред пламенните погледи на христовите ученици.

Срещата с Бога винаги e тайнство. Незабравимо събитие в човешката история, където самият Бог е вярата на човека в Божието битие, че Той е и винаги ще бъде, и че този свят добива своя смисъл единствено чрез Всемогъщия Бог, чрез Неговата Божествена сила и любов. Второто лице на Светата Троица, Божественият Логос, самият Господ Иисус Христос прие човешката природа, за да бъде със своето творение. Да даде на своите ученици новото учение и да разкрие пред тях истинската си Божествена същност.

Събитието на Тавор, по единодушното мнение на светите източни отци и главно на свети Григорий Палама, е съзерцание на истинската Божествена светлина на преобразения Христос, защото човекът в своя съзерцателен живот действително среща Бога и пребивава в Неговата вечна слава, чрез Божествените Му енергии. Това е личното общение на човека с Бога, при което цялото човешко битие е проникнато от Божественото присъствие. Чуден акт на Божията любов, който разкрива пред нас, вярващите, Христовото обещание за бъдещото Му ново идване в слава. Надежда за християнина е, че ще бъде със своя Бог, озарен от Божествените лъчи на Таворската светлина и преобразен за новия живот, който е живот с Бога.

Тавор е реалното предизвикателство пред съвременния вярващ, който, воден от веровия си устрем, постоянно трябва молитвено да се възкачва по трудния път на духовната планина. Да търси Божествените зари и чрез причастието с Божествените плът и кръв, в тайнството на светата Евхаристия, да става причастник на новия живот, който е живот в Христа.

Главната грижа на всички нас в земния ни живот е да запазим постоянното общение с Бога в Църквата, която разкрива главната цел на своето съществуване тук на земята – преобразяването на човешката личност и спасението на човешката душа.

Честито Преображение Христово!

+++

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит произнесено в храм „Преображение Господне“, 7 август 2016 г., София

Снимка: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »