ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейски богослужения за Свето Преображение Господне в град Пловдив

08 август 2016 16:03, Пловдивска митрополия
Архиерейски богослужения за Свето Преображение Господне в град Пловдив

На 6 август светата Православна Църква чества големия Господски празник „Преображение Господне”.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, на 5 август Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, отслужи Празнична вечерня с петохлебие в храма посветен на Христовото Преображение в ж.р.”Тракия”, град Пловдив.

Множество християни се събраха под купола на храм „Свето Преображение Госоподне”, за да влязат в радостта на енорията и заедно да отбележат един от най- големите Господски празници - славния ден на Христовото Преображение.

В края на богослужбата викарният епископ Арсений приветства богомолния народ по случай настъпващия празник на този велелепен дом Божий и се обърна към миряните с думите:

„Преображението - това е мечта, това е задача, това е надежда. Преображението е онази програма, която Бог дал на човешкия род. Целият ни живот трябва да бъде устремен към това да преобразяваме себе си, да преобразяваме заобикалящия ни свят, да преобразяваме личните, семейните и общочовешки отношения, да преобразяваме и да преукрасяваме лицето на нашата земя и да възнасяме гореща молитва към Господ, за да ни даде сили да намерим това преображение, според Неговите заповеди, според Неговия закон и според Неговите Божествени указания.”

„Преобразил си се на планината, Христе Боже,

показвайки на учениците си Твоята слава според силите им;

нека възсияе и над нас Твоята вечна светлина

по молитвите на Богородица: Светодавче, слава на Тебе.”

На 6 август - Преображение Господне, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия в храм „Свето Преображение Господне” в град Пловдив.

В духовното тържество с архиерея съслужиха: Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, духовните надзорници при Пловдивска митрополия - свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев, протойерей Теодосий Лозанов - председател на храм „Свето Преображение Господне”, митрополитският протодякон Илиян Александров, митрополитският дякон Ангел Ангелов и свещеници от града. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. Множество християни в този ден пристъпиха към светите Тайни Христови с надеждата, че заедно с тях ще приемат и част от Таворската светлина, която ще остане да свети в душите им.

Архипастирят на Пловдивска епархия митрополит Николай призова всички към духовно преобразяване и в словото си каза:

„Днешният ден ни помага да разберем нещо невероятно важно за съвременния човек, а именно: колко много хора не могат да повярват в Бога! Те не могат да повярват, защото всички заобикалящи ги не говорят за Бога. Възгледът на съвременния човек е насочен натам, където се изявява човешката сила. Ние изпадаме във възторг от резултатите на човешкия разум, ние сме поразени от достиженията на техническия прогрес. Всичко това, което поразява днес нашия ум, е свързано с дейността на човека, и хората престават да виждат Бога в заобикалящия ги свят, защото съвременната безбожна цивилизация закрива пред човека тази възможност - закрива я с мнимата човешка сила и с мнимото човешко господство.”

В края на светата Литургия Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай прочете специална молитва и освети принесения лозов плод, което по традиция се извършва на празника Преображение Господне.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1154-05082016g-praznichna-vechernya-hram-sv-preobrazhenie-gospodne-zhr-trakiya-gr-plovdiv.html

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1155-06082016g-preobrazhenie-gospodne-arhiereiska-sveta-liturgiya-hram-svpreobrazhenie-gospodne-zhr-trakiya-gr-plovdiv.html

 

 

 

Снимки

Архиерейски богослужения за Свето Преображение Господне в град ПловдивАрхиерейски богослужения за Свето Преображение Господне в град ПловдивАрхиерейски богослужения за Свето Преображение Господне в град ПловдивАрхиерейски богослужения за Свето Преображение Господне в град ПловдивАрхиерейски богослужения за Свето Преображение Господне в град ПловдивАрхиерейски богослужения за Свето Преображение Господне в град Пловдив
« предишна новинаследваща новина »