ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На Преображение в Рилския манастир завърши седмото издание на похода „Св. Иван Рилски Чудотворец“

09 август 2016 23:16, Българска Патриаршия
Слизане от Седемте Рилски езера

На 5 август, в навечерието на празника Преображение Господне, над 150 поклонници, участващи в похода „Св. Йоан Рилски“, пристигнаха в Рилския манастир. Поклонниците с радост се поклониха на мощите на Св. Йоан Рилски, а песнопенията им дълго огласяха храма на Рилската света обител.

За поредна година на участниците в похода беше оказано топло гостоприемство и те бяха настанени безплатно в манастира.

На сутринта празникът Преображение започна с утринно богослужение, храмът бързо се изпълни с поклонници. Тържествената света Литургия беше оглавена от игумена на манастира Негово Преосвещенство епископ Евлогий, а в съслужение бяха участващите в похода свещеници – ст. ик. Ангел Ангелов (протосингел на Софийска митрополия), свещ. Николай (служещ в храм „Св. Димитрий“ в София) и свещ. Сава Кокудев (служещ в храм "Св. Климент Охридски" при Богословския факултет на СУ, София), както и монасите от Рилската св. обител – йеромонах Макарий и йеродякон Нектарий.

По време на службата, освен участниците в похода, успяха да се причастят и множество поклонници, избрали да празнуват Преображение в Рилския манастир.

Службата завърши със словото на еп. Евлогий за Преображението на нашия Господ Иисус Христос и с благослов към всички присъстващи. След това участниците в похода и тази година бяха нагостени с вкусна рибена чорба за празника.

Последната цел на похода беше гробът на Св. Йоан Рилски и след обяда групата, начело с хоругвата и иконите на Рилския светец, извървя последната отсечка. След като се поклониха на гроба на Св. Йоан, участниците отправиха молитва към светеца пред параклиса „Успение на Св. Йоан Рилски“. С прочувствено слово и с пожелание да се срещнем догодина по същото време о. Ангел Ангелов закри тазгодишното издание на поклонническия път. Участниците се разотидоха изпълнени с много духовна радост, благодарни на Св. Йоан, че и тази година им е помагал, за да вървят по стъпките му и да усетят от неговата святост.

* * * * *

Седмото издание на поклонническия път „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ започна на 1 август 2016 г. с лития от храм „Св. София“ в София и участниците извървяха пътя на мощите на Рилския светец от София, през планините Витоша, Верила и Рила, до Рилския манастир, като за втора поредна година на 26 юли част от групата започна похода от Велико Търново, откъдето преди векове са били пренесени мощите на светеца.

Текст и снимки: Пенка Христова

 

 

Снимки

Слизане към Рилския манастирРилският манастирАдрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилската обителЛития към гроба на Св. Йоан РилскиМолитва пред параклиса "Успение на св. Йоан Рилски"Финал на поклоннически път Св. йоан Рилски - 2016
« предишна новинаследваща новина »