ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител

14 август 2016 22:11, Българска Патриаршия
Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител

Звук на клепало, камбанен звън и молитва. Така бяха посрещнати хилядите поклонници, които се стекоха от цялата страна, за да отдадат почит към Божията Майка. За да уважи празника на една от трите ставропигиални обители у нас, Негово Светейшество патриарх Неофит пристигна по-рано тази седмица. Той взе и молитвено участие във вечерното празнично богослужение, което бе възглавено от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит.

За поредна година в Троянския манастир бе отслужено и специалното последование, което се полага да се извършва на този ден - Опело Богородично. В края на богослужението епископ Григорий каза: „Безсмъртно успение! Тези думи обясняват всичко. Обясняват многобройния народ, който се стича в храмовете Господни, голямата радост, с която са изпълнени сърцата на всички благочестиви православни християни в навечерието на празника Успение Богородично, както и на самия празник. Радост! Радост, защото говорим за безсмъртно успение. Не говорим за една обикновена смърт, когато обикновено се скърби, а говорим за безсмъртно успение”. Епископ Григорий каза още, че св. Богородица не напуска чедата си, а напротив отива при своя Син, за да удвои молитвите си за православните християни, както и помощта си към всички човеци. „Именно затова хвалим и възпяваме Майката Божия”, каза още епископ Григорий. Той разказа и за извършеното по време на вечерното богослужение Опело Богородично, като каза, че „няма по удачно място, където да бъде извършвано това последование от манастирите и храмовете, посветени на Майката Божия”.

Утре рано ще започне утринното богослужение, а след св. Литургия ще бъде извършено и традиционното литийно шествие.

Текст и снимки:Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител Тържествена вечерня с Опело Богородично в Троянската св. обител
« предишна новинаследваща новина »