ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Всенощно бдение в Бачковския манастир за Успение Богородично

15 август 2016 14:38, Бачковска света обител
Всенощно бдение в Бачковския манастир за Успение Богородично

Великият празник на заръщането на Майката при Сина, на възцаряването на Владичицата небесна на ангелоносения й трон, на застъпницата и надежда наша в деня на съда, бе тържествено и славно отпразнуван в молитвено и богослужебно посвещение от цялото манастирско братсво и правславния народ, изпълнил обителта под ръководството на Високопреподобния игумен, архим. Симон. В пение и преклонение, двадесет псалта огласяваха храма, та със звуците на ангелоподобното си пение да изправят пътя до престола Й небесен и измолят оттам благословение и покровителство за целия православен български народ.

За трета поредна година, всенощното бдение започна с малка вечерня и девети час. В 20,00 ч. получили благословията на игумена, певците наченаха „надпяването” между левия и десния клир. Коленопреклонно пред Бачковската чудотворна икона на Майката Господня и покровителка на манастира бе отслужен молебният й канон. Последва петохлебие и, следвайки примера даден ни от св. апостоли, опело на „Успалата”. Специално за празника, певците Димитър Арнаудов и Щерю Паспалев изработиха художествено оформено коливо с образа на св.Богородица. След завършването на опелото, започна литийното шествие с копието на чудотоворната икона (оригиналът не се изважда повече с цел по-доброто му опазване), като пред манастира бе направен и молебен за здраве и отминаване на бедстовията за целокупния български народ. В ранните часове на 15 август започна св. Литургия за празника на Успение Богородично. Всенощното бдение завърши по изгрев с празничен водосвет в двора на манастира и с лития.

В богослуженията взеха участие игуменът на Гигинския манастир йером.Никанор и секретарят на св. Русенска митрополия дякон Орлин. През цялото време бдението премина с молитвеното участие на православни българи, дошли от цялата страна в изпълнение на поклонническото си посвещение.

Поздравяваме всички именници и именнички, нека винаги носят в сърцата си благостта, посвещението и милостта на Онази, чието име са приели!

 

Текст: Стамен Пепелишев
Снимки: Стамен Пепелишев, Невена Муджахед, Теодор Пеев

 

 

Снимки

Всенощно бдение в Бачковския манастир за Успение БогородичноВсенощно бдение в Бачковския манастир за Успение БогородичноВсенощно бдение в Бачковския манастир за Успение БогородичноВсенощно бдение в Бачковския манастир за Успение БогородичноВсенощно бдение в Бачковския манастир за Успение БогородичноВсенощно бдение в Бачковския манастир за Успение БогородичноВсенощно бдение в Бачковския манастир за Успение БогородичноВсенощно бдение в Бачковския манастир за Успение БогородичноВсенощно бдение в Бачковския манастир за Успение БогородичноВсенощно бдение в Бачковския манастир за Успение БогородичноВсенощно бдение в Бачковския манастир за Успение БогородичноВсенощно бдение в Бачковския манастир за Успение БогородичноВсенощно бдение в Бачковския манастир за Успение БогородичноВсенощно бдение в Бачковския манастир за Успение БогородичноВсенощно бдение в Бачковския манастир за Успение БогородичноВсенощно бдение в Бачковския манастир за Успение БогородичноВсенощно бдение в Бачковския манастир за Успение БогородичноВсенощно бдение в Бачковския манастир за Успение БогородичноВсенощно бдение в Бачковския манастир за Успение БогородичноВсенощно бдение в Бачковския манастир за Успение БогородичноВсенощно бдение в Бачковския манастир за Успение БогородичноВсенощно бдение в Бачковския манастир за Успение БогородичноВсенощно бдение в Бачковския манастир за Успение БогородичноВсенощно бдение в Бачковския манастир за Успение Богородично
« предишна новинаследваща новина »