ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Успение на Пресвета Богородица в град Куклен

15 август 2016 23:18, Пловдивска митрополия
Празникът Успение на Пресвета Богородица в град Куклен

Големият Богородичен празник Успение на Пресвета Богородица бе тържествено отпразнуван в едноименния храм на град Куклен.

Светата Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в съслужение със свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, митрополитският протодякон Илиян Александров , дякон Ангел Ангелов и храмовото духовенство.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

В празничния ден стотици местни жители и гости на града се стекоха към храма, за да въздигнат съборен глас на молитва към Пресвета Богородица.

За участие в тайнството Евхаристия пристъпиха множество миряни - малки и големи.

В края на Литургията владиката се обърна към християните със слово за Божията Майка- Владичицата на света :

„По чудесен начин дойде Света Богородица в света - като плод на силната и усърдна молитва на нейните родители Йоаким и Анна и още по-чудесен начин е нейният изход от света. На този ден Света Богородица се престави пред своя Син и наш Господ.Тя отиде в Неговия Божествен чертог, за да се моли за нас, за нашите домове и нашите чада, та по нейните молитви Бог да ни дари с мир, щастие и вечен живот - особено в тези дни на напрежение, на смут и на страх. Ние имаме опората и нерушимата стена на Света Богородица,която ще ни спаси, ще ни защити, ще бди над нас, стига само ние да я търсим. А какво означава да я търсим? Това означава да обичаме нейния Син и наш Господ и да спазваме волята Му, защото: „Който ме люби - казва Иисус Христос - той е този, който пази заповедите ми”. Това е нашият път, това е нашата истина, това е нашият живот.”

Епархийският архиерей митрополит Николай отличи председателя на храм „Успение Богородично” протойерей Иван Щътов с офикия „свещеноиконом”.

С най-високото църковно отличие орден „Св.ап.Ерм” I-ва степен на Пловдивска света митрополия беше награден кметът на град Куклен Мария Белчева .

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Алексанров и митрополитския дякон Ангел Ангелов.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1161-15082016g-uspenie-na-presveta-bogoroditza-arhiereiska-sveta-liturgiya-hram-q-uspenie-bogorodichno-q-gr-kuklen.html

 

 

Снимки

Празникът Успение на Пресвета Богородица в град КукленПразникът Успение на Пресвета Богородица в град КукленПразникът Успение на Пресвета Богородица в град КукленПразникът Успение на Пресвета Богородица в град КукленПразникът Успение на Пресвета Богородица в град КукленПразникът Успение на Пресвета Богородица в град КукленПразникът Успение на Пресвета Богородица в град КукленПразникът Успение на Пресвета Богородица в град КукленПразникът Успение на Пресвета Богородица в град КукленПразникът Успение на Пресвета Богородица в град Куклен
« предишна новинаследваща новина »