ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ЧЕСТВАНИЯ ПО ПОВОД 1070-ГОДИШНИНАТА ОТ УСПЕНИЕТО НА ПРЕП. ЙОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

16 август 2016 13:11, Отдел "Връзки с обществеността"
Успение на св. Йоан Рилски

Големи църковни празненства ще се състоят на 18 август в Рилския манастир. Поводът: тази година се навършват 1070 г. от кончината на основателя на Рилската св. обител и небесен покровител на българския народ св. Йоан Рилски Чудотворец, който се е преставил в Господа през 946 г.

Лично негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави светата Литургия в съборния манастирски храм "Рождество Богородично" в празничния ден. В нея ще вземат участие и много архиереи и свещенослужители от Българската православна църква и от сестрите Поместни православни църкви, които изпращат свои представители за честванията.

Литургията ще започне в 9,30 ч.

Празникът ще започне на 17 август. Вечерното богослужение ще започне в 17,00 ч. с отслужването на Малка Вечерня. В 19,00 ч. ще започне Вечернята, а в 20,00 ч. е началото на Всенощното бдение.

В памет от събитието архиереите - гости на празненствата ще получат в дар специално изработени енголпия с лика на св. Йоан Рилски Чудотворец.

Гостите ще имат възможност да посетят църковно-историческия музей, където ще им бъде представена и новата витрина с църковна утвар, дарена от ДЗИ на БПЦ-БП и предоставена на св. обител за реставрация и съхранение от Св. Синод през 2015 г., както и да разгледат иконната галерия при св. обител.

 

 

« предишна новинаследваща новина »