ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Свето-Йоановото Успение бе отбелязано в параклис „Св. Йоан Рилски“ на Витоша

19 август 2016 19:04, Софийска митрополия
Успение на св. Йоан Рилски във Витошкия му параклис

В памет на св. Йоан Рилски Чудотворец, 1070-тата годишнина от Успението на когото чествахме на 18 август, във високопланинския параклис „Св. Йоан Рилски“, близо до хижа Кумата над София, беше отслужена празнична св. Литургия с водосвет. Тя беше извършена от о. Радко Иванов (столичен храм "Св. вмчк Пантелеймон", кв. "Бояна") и от о. Николай (столичен храм "Св. вмчк Димитър").

Параклисът "Св. Йоан Рилски" е наречен „високопланински“, тъй като е построен на 1745 м. надморска височина и засега е единственият храм в България, издигнат на толкова високо надморско равнище. Той е построен на място, където са пренощували мощите на светеца, когато за последен път са пренесени от Търново в Рилския манастир.

Присъстващите на службата отправят специална просба към читателите на Официалния сайт на БПЦ-БП да възнесат молитва към Бога и Неговия угодник св. Йоан Рилски - за здравето на предстоятеля на параклиса, ик. Васил Радков.

Св. Йоане Рилски Чудотворче, моли Бога за всички нас! Амин.

 

Текст и снимки: Аспарух Коев

 

 

Снимки

Витошкият параклис "Св. Йоан Рилски"Успение на св. Йоан Рилски във Витошкия му параклисВитошкият параклис на св. Йоан Рилски
« предишна новинаследваща новина »