ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Новият роман "Антихрист" на Мартин Ралчевски

23 август 2016 15:39, д-р Десислава Панайотова
Новата книга на Мартин Ралчевски - "Антихрист"

Преди около месец на книжния пазар се появи нова книга, която заслужава вниманието на православните християни в България.

''Антихрист'' с автор Мартин Ралчевски, православен богослов и православен писател, се издава с благословението на негово Вископреподобие архимандрит Атанасий (Султанов). Новата книга е включена за представяне и в програмата на „Седмицата на православната книга” във Варна (5 – 12 септември 2016 г.).

Попитахме Мартин Ралчевски, какво го е провокирало да избере подобна тема за поредния си православен роман?

– Някога, когато написах „Горски дух“ – един от романите, в който предвидих част от днешните събития, свързани с народите, живеещи в Близкия изток, помня, че не малко читатели се чудеха тогава защо засягам такива „фантасмагорични“ теми. В онези времена всичко беше спокойно. Макар и привидно, цареше относителен мир. Нямаше никакви атентати в Европа, а онези в Близкия изток бяха рядкост. Но аз исках да накарам читателите да поразсъждават за онова, което се надигаше. Случваше се бунт в душата на един сирийски професор по история в Дамаск. Професор-мюсюлманин, които по Божи промисъл става християнин... Но нека не разказвам познатата история отново и да не се отклонявам от въпроса. Реших да напиша книга за антихриста (нарочно не го изписвам с главна буква), защото според мен живеем в последните времена от човешката история. Когато започнах да пиша тази книга, се сблъсках със стена от съпротивление. Близки, далечни, познати, непознати... Всички ме увещаваха, че това е огромен проект, който не е по силите ми. Беше кошмарно да бъда сам и да продължавам да вярвам. Да не се отказвам. Един от малкото хора, които тогава застанаха зад мен и ми вдъхнаха надежда, че мога да напиша роман за края на времената, беше дългогодишният преподавател по Нов Завет г-н Иван Николов. В един телефонен разговор преди около две години той ми обясни, че това е благочестиво решение. И че не бива да се отказвам, но да проявя твърдост. Да се моля и да търся подкрепа от Бога. Каза ми още, че понеже православните християни избягват да пишат по тази тема, духовната ниша се запълва от протестантски автори, които всъщност сеят ереси. По тази причина той смяташе, че един такъв труд би бил полезен за търсещи православни души, а и не само за такива. Това бяха само няколко окуражителни думи, но те ми бяха достатъчни.

Защо името на антихриста в романа е Натан Шац? Има ли някаква символика или то е случайно?

– Избрах го случайно. Дали този последен гонител на християните, антихристът или Натан Шац (в романа), ще се появи в близко или далечно бъдеще, според мен, не е от съществено значение. Важното в случая е, че чрез тази книга, в която има силен сблъсък на характери, читателите ще разберат, че среден път няма и не може да има. Например, не може да се смяташ за православен християнин, а от уважение, или по-точно от двоедушие и малодушие, да наричаш „пророк”, „духовен учител” и пр. основателите и водачите на други религии... Защото за нас е ясно, че след св. Йоан Кръстител е дошъл сам Господ Иисус Христос и други пророци повече не може да има. Или друг парадокс – да се мислиш за православен християнин, а да наричаш, и дори да приемаш останалите християнски общности по света като „църкви”. Сякаш Христос е основал хиляди „църкви”, а не Една Църква. В този контекст на мисли, когато дойде антихристът, никой няма да може да остане едновременно: верен на Христос и да се поклони на Неговия враг. Всеки ще трябва да се самоопредели ясно и категорично.Това трябва да правим и ние!

Новата книга на Мартин Ралчевски „Антихрист” е завладяващо съвременно повествование за това, че истинският християнски живот е любов към Подателя на живота и към ближните, радост в Христа, подвиг, самоотречение, аскеза, каквито все повече липсват в ценностната и поведенческа ориентация на модерния човек. Това е книга за Христос и Неговите верни. Книга, която ще е полезна на мнозина, защото подготвя възрастните и техните деца да се замислят за надигащата се „мерзост на запустението”, за духовното опустошение, за подмяната на всичко свято, както и за голямата потребност на всеки човек да получи добър отговор на Страшния Христов съд, за което обаче трябва да се потруди усилно и духовно.

----------------------------------

Можете да намерите книгата „Антихрист” на Мартин Ралчевски в големите книжни вериги в страната.

 

 

Снимки

Мартин Ралчевски
« предишна новинаследваща новина »