ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия по повод паметта на св. свщмчк Симеон Самоковски в гр. Самоков

25 август 2016 11:13, Софийска митрополия
Архиерейска св. Литургия по повод паметта на св. свщмчк Симеон Самоковски в гр. Самоков

В празничния ден - 21-08-2016г., бе отслужена архиерейска литургия в гр. Самоков. Службата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит в съслужение с ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска света митрополия, архиерейския наместник на Самоковска духовна околия - свещеник Михаил Колев и духовници от околията. В края на св. литургия, Негово Преосвещенство даде офикия "протойерей" на архиерейския наместник Михаил Колев.

***

Свети свещеномъченик Симеон (Стефан) Самоковски и Софийски се чества на 21 август. Един от 9-те софийски светци. Покровител на Самоков. Образът му за пръв път е рисуван на стенопис от самоковския зограф Никола Образописов през 70-те години на 19 в.

Светското име на Симеон Самоковски е Симеон Попович. Мястото и датата на раждане са неизвестни. Симеон става Самоковски митрополит на 28 август 1734 г. В Самоков по това време се служи единствено в малката средновековна Бельова църква, затова поради липса на голям храм в града фактическото седалище на митрополит Симеон е Дупница. По време на Руско-Австро-турската война (1735-1739), подкрепян от висши духовници, включително от сръбско-българския Ипекски патриарх Арсений ІV, в чийто диоцез тогава влиза Самоковска епархия, митрополитът става начинател и предводител на един заговор срещу османската власт, известен като Въстание на архиереите в Софийско и Самоковско. Център на заверата е манастирът "Св. Спас" над софийското село Долни Лозен, дълбоко в Лозенската планина. Турците узнават за съзаклятието и в края на юли и началото на август 1737 г. по заповед на Али паша Кюпрюлюоглу, командващ турските войски на австрийският фронт, като превантивна репресивна мярка са избити към 350 софийски граждани, свещеници, монаси и хора от околните села. Към 20 юли митрополитският дом е разбит и ограбен, владиката е вързан от турците в Дупница, окован и хвърлен в тъмница, където тежко е измъчван 23 дни. Към 18 август самоковският митрополит, с изтръгната брада и коса, целият в кръв и рани, във вериги, с железни топузи на краката е докаран в София. Затворен е в турските казарми (където по-късно бива хвърлен и Левски), измъчван и насилван да се потурчи в продължение на още три дни. След показана твърдост е съден като главен организатор и водач на заверата срещу султана и по заповед на Али паша е обесен в София на 21 август 1737 г. зад църквата "Света София", където след години е вдигната и бесилката на Васил Левски. Има много приписки за чудото, станало при обесването му — първо бесилката се счупила, после въжето се скъсало, но го бесили трети път и той издъхнал. Висял три дни на въжето, докато то отново се скъсало. Страхувайки се от преклонението и упованието в още един български герой и софийски светец-мъченик, Али паша забранил Симеон да бъде погребан в София и тялото му без много шум бива пренесено в Самоков.

Мощите на светеца са намерени в Бельова църква, когато в 1994 г. при разкопки археологът Веселин Хаджиангелов открива в притвора, вляво зад вратата, гроб с останки от костите му, евангелие, митрополитски жезъл и златоткани архиерейски одежди. Известна е и еднa саморъчно оставена от св. Симеон Самоковски в ръкопис на Рилския манастир бележка, съобщаваща за неговото посещение там и написана на хубав български език с красив почерк и подпис. След 2000 г. е установено, че митрополит Симеон Самоковски е канонизиран като мъченик за вярата. Той е тачен, а днес и прогласен, за покровител на град Самоков. Датата на обесването му, 21 август, се отбелязва с почести и е обявена за Ден на града.

За повече снимки посетете - http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1047-arhiereiska-sv-liturgiya-po-povod-pametta-na-sv-svshtmchk-simeon-samokovski-v-gr-samokov

Текст: Станислава Кьосева
Снимки: Здравко Кънев

 

 

« предишна новинаследваща новина »