ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит благослови поклонници от Северна Гърция

25 август 2016 11:14, Софийска митрополия
Патриарх Неофит благослови поклонници от северна Гърция

На 19 август Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, съпроводен от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, се срещна в митрополитската катедрала "Св. Неделя" с архимандрит Никанор, игумен на манастира "Св. Троица" в Олимп, с монаси от манастира и водената от тях поклонническа група от Православното общежитийно сестринство "Св. Лидия" от гр. Аспровалта, Северна Гърция. Поклонниците бяха посрещнати от председателя на храма ставр. ик. Мина Минчев и храмовото духовенство.

Патриарх Неофит лично познава още от 1989 г. много от поклонниците, когато Негово Светейшество е бил протосингел в Софийска митрополия по времето на блаженопочиналия Патриарх Максим. Веднага след политическите промени в нашата страна сестрите от "Св. Лидия" изпратили голямо дарение от книги на български език за православните християни в България. По-възрастните вярващи у нас още помнят и пазят фототипните издания на Новия Завет, "Нашата вяра" на арх. Серафим, "Стремеж към съвършенство" на св. Никодим Светогорец в превод от арх. Климент Рилец, "Духовно огледало"- практическо пособие за енорийските свещеници, което събрал и превел Знеполският епископ Йосиф Диков, и много други книги, отпечатани в солунската печатница "Мелиса" на Православното християнско братство "Св. Лидия" с паричната помощ на много православни християни и духовници от всички краища на Гърция и от Зографския манастир.

Светейшият Патриарх Неофит отечески поздрави поклонниците и при изпятото многолетствие ги благослови. Архимандрит Никанор поднесе на Негово Светейшество паметен подарък и сърдечно благодари от името на монасите и сестрите за осъществената среща и топлия прием. За спомен от срещата поклонниците получиха иконки от епископ Григорий и паметни подаръци от духовенството на храма.

Православното християнско сестринство (братство) „Св. Лидия“ е основано през 1958 г. и работи за духовното развитие и предаване на християнските ценности сред хората в Северна Гърция. Сестринството има собствено радио, издателство, списание и свои предавания в най-голямата православна телевизия в Северна Гърция „4Е“. Над 25 000 деца от Гърция и около 20 000 деца от други православни църкви са посетили лагерите организирани ежегодно от сестринството „Св. Лидия“

Общежитието на сестрите и храмът, посветен на „Св. Лидия“ се намира в малкото градче Аспровалта, на мястото, където се смята, че е проповядвал ап. Павел на група жени (Деян. 16:13), сред които била и първата покръстена европейка св. Лидия.

За повече снимки посетете - http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1045-patriarh-neofit-blagoslovi-poklonnitzi-ot-severna-gartziya

 

 

« предишна новинаследваща новина »