ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Хилендарският манастир има нов игумен

19 април 2010 13:37, Българска Патриаршия
Новият игумен на Хилендарския м-р

На 18 април, в Неделята на св. Мироносици, братството на Хилендарския манастир на Света Гора - Атон е избрало йеромонах Методий (Маркович) за свой игумен.

Отец Методий е роден на 7 януари 1970 г. в Чачак, Централна Сърбия. Завършил е факултет по електротехника в Белград. От 1994 г. е в Хилендарския манастир.

В своето първо обръщение към братството на манастира, като благодарил за оказаното му доверие, новоизбраният игумен Методий в духа на монашеското смирение припомнил светоотеческото поучение от Патерика, което веднъж чул от вече блаженопочившия монах Агатон Хилендарец: "Когато братството на манастира не намери из средата си добродетелен монах, нека изберат за игумен някой болен брат, защото той най-добре може да разбере тяхната немощ”. Неотдавнашната кончина на игумен Мойсей му напомнила за нашата преходност, но и това, че монасите в Хилендарската света обител винаги са почитали като игуменка на манастира Пресвета Богородица.

Съгласно Светогорския устав в срок от два месеца след избора йеромонах Методий ще бъде въдворен за игумен на "Хилендар".

На снимката новоизбраният игумен Методий държи царския жезъл, който византийският император Алексий ІІІ Ангел връчил на св. Сава Сръбски като знак, че "Хилендар" е със статут на царска Лавра. В лявата си ръка игуменът държи ръкопис на Хилендарски типик на св. Сава.

Текст: Александра Карамихалева
Информация и снимка: Офциален сайт на СПЦ

 

 

« предишна новинаследваща новина »