ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ловчанският митрополит Гавриил се срещна с Пирейския митрополит Серафим в Пирея

01 септември 2016 22:30, Ловчанска митрополия
Ловчански митр. Гавриил и Пирейски митр. Серафим

В самото начало на новата църковна година - 1 септември 2016 г. - в Атина (Пирея) се състоя братска среща между Техни Високопреосвещенства Ловчанския митрополит Гавриил и Пирейския митрополит Серафим (Еладска архиепископия).

След като бе научил, че митрополит Гавриил се намира в Гърция, Пирейският митрополит Серафим отправи сърдечна покана към него да му гостува в Пирейската св. митрополия. Там Ловчанският митрополит Гавриил бе придружаван от прот. Михаил Ковачев. На срещата присъства и Негово Високопреподобие архим. Тимотей - игумен на манастира "Св. Дух" ("Параклитос"), намиращ се в близост до Атина.

По време на разговора Пирейският митрополит Серафим подчерта братската радост, която изпитва от гостуването на Ловчанския митрополит Гавриил в Пирейската митрополия, която го посреща с почит за ревностното и последователно отстояване на св. Православие. Двамата митрополити обсъдиха актуални църковни въпроси, а по време на последвалия обяд споделиха своя опит в различни сфери от епархийската си дейност.

След приключването на срещата в Пирея Ловчанският митрополит Гавриил посети Гръко-руския дом за стари хора в Атина, създаден от Християнското филантропическо общество "Св. Троица" по инициатива и с дарение на руската княгиня Елена Владимировна през миналия век. Домакинът и завеждащият дома за стари хора архим. Тимотей разведе Ловчанския митрополит и му разказа за устройството и дейностите, развивани в него по обгрижването на възрастните хора. Там, освен здравни и ежедневни грижи, за възрастните хора се полагат и духовни грижи, като им се осигурява пълноценно участие в св. Тайнства на Църквата, богат културен живот, спокойствие и социални контакти, които изпълват дните на старите хора със смисъл, мир и радост. Вече 40 години домът се поддържа изцяло от манастира "Св. Дух" под ръководството на архим. Тимотей.

 

 

Снимки

Пирейска св. митрополияСреща между Ловчанския митр. Гавриил и Пирейския митр. СерафимЛовчански митр. Гавриил и Пирейски митр. СерафимСреща между Ловчанския митр. Гавриил и Пирейския митр. СерафимПиреяПиреяЛовчански митр. Гавриил и Пирейски митр. СерафимЛовчански митр. Гавриил, Пирейски митр. Серафим, архим. Тимотей и прот. МихаилГръко-руският дом за стари хора в АтинаХрам "Св. Серафим Саровски" при домаХрам "Св. Серафим Саровски" при домаГръко-руският дом за стари хора в АтинаАрхим. Тимотей - завеждащ Гръко-руския дом за стари хора в АтинаЛовчански митр. Гавриил и прот. Михаил КовачевБиблиотеката на Гръко-руския дом за стари хора в АтинаАрхим. Тимотей - завеждащ Гръко-руския дом за стари хора в АтинаЛовчанският митр. Гавриил на посещение в Гръко-руския дом в Атина"Св. Александър Невски" от кибритени клечки - изработено копие от населник на домаГръко-руският дом за стари хора в АтинаАрхим. Тимотей - завеждащ Гръко-руския дом за стари хора в АтинаВ кухнята на домаВ медицинския кабинет на Гръко-руския дом в АтинаЕдна от трапезариите на Гръко-руския дом в АтинаТеатралната сцена на домаРуската княгиня Елена ВладимировнаБиблиотеката на Гръко-руския дом за стари хора в АтинаЛовчански митр. Гавриил и архим. ТимотейАрхим. Тимотей - завеждащ Гръко-руския дом за стари хора в АтинаГръко-руският дом за стари хора в АтинаГръко-руският дом за стари хора в АтинаМанастирът "Параклитос", издържащ Гръко-руския дом за стари хораМанастирът "Параклитос", издържащ Гръко-руския дом за стари хора
« предишна новинаследваща новина »