ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествени богослужения по повод 131 години от Съединението на България

06 септември 2016 16:42, Пловдивска митрополия
Тържествени богослужения по повод 131 години от Съединението на България

На 5-ти септември в град Съединение тържествено бе отбелязана 131-та година от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

В навечерието на големия национален празник Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, отслужи благодарствен молебен в храм „Св. Атанасий” в град Съединение.

С архиерея съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, свещеник Наско Атанасов - председател на храм ”Св. Атанасий” и митрополитският протодякон Илиян Александров.

На богослужението присъстваха: зам.-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов, областният управител на Област Пловдив Здравко Димитров, народни представители, кметът на община Съединение Атанас Балкански, представители на държавността, общественици и христолюбиви миряни.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

В словото си Знеполският епископ Арсений запозна присъстващите с историческото събитие от преди 131 години и се обърна с думите:

„Нашата страна сега е част от общоевропейското семейство и то не е безлично - французи, италианци, испанци, гърци се наричат европейци. Но не забравяйте - те свято пазят нацоналното си самосъзнание. Това ги прави силни и равноправни партньори. Такива трябва да бъдем и ние - не безличен и покорен народ, сляпо подражаващ на всичко, което лукавият дух на днешното време предлага, народ предал националните си ценности - език и вяра - в името на едно изкуствено материално благоденствие. А самосъзнаваща се нация с богата история, уважаваща себе си и затова - уважавана от другите.Такива са искали да бъде България и дейците на Съединението. Те не са водени от мегаломански идеи за велика България, не са призовавали към подтискане на другите етноси, а напротив. Следвали са мечтата на йеродякон Игнатий - България да бъде свята и чиста за всички, които живеят в нейните граници. И като такава да има своето достойно място на политическата и културна карта на европейските континенти.

Да пребъде вовеки нашето Отечество България! Свобода, единство и благоденствие! Амин!”

Многолетствие провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров.

Викарният епископ Арсений отслужи панихида за загиналите участници за единна България. Гости и домакини заедно сведоха глави в знак на почит пред българите , пренебрегнали живота си, за да осъществят Съединението.

Под звуците на духов оркестър в литийно шествие, начело на което бе знамето на Голямоконарската чета, всички се отправиха до централния площад на града, където се състоя възстановка на събитията от 6 септември 1885 година, по време на която доброволци - жители на града - пресъздадоха историческия момент. Тържеството завърши с тържествена заря - проверка.

Венци бяха поднесени в памет на героите, извършили най-българския исторически акт - Съединението на България.

На 6-ти септември Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи благодарствен молебен в катедралния храм „Успение Богородично” в град Пловдив по повод 131-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

С архиерея съслужиха: Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, духовните надзорници при Пловдивска митрополия - ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев и свещеници от града.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На богослужението присъстваха: кметът на града Иван Тотев, Областният управител Здравко Димитров, председателят на Общински съвет-Пловдив Савина Петкова, районни кметове, командирът на пловдивския гарнизон бригаден генерал Явор Матеев, народни представители, общественици и множество христолюбиви миряни.

В словото си владиката призова:

„Да пребъде вечен споменът за всички, отдали живота си за вярата, Освобождението, единството, обединението, независимостта и благоденствието на България.

В тези нелеки времена на изпитания, на несигурност и на страх се молим на Бог да дари нашия народ със сила и мъдрост, които да подпомогнат всички да преодолеят разногласията, противоречията и враждите“.

Архиереят призова всички да продължим в единство по пътя на живота към осъществяване на идеалите на всички, които са положили душите си и са отдали живота си за вярата, свободата, обединението и независимостта на българския народ: „Нека Бог да дари благоденствие, мир и душевно спасение на всички. Нека да дари целия български народ и всички нас с благодатта на мъдростта. Светата православна вяра е онзи скъпоценен дар, който Господ снизходи над българския народ и му даде светлината на богопознанието, на вечния живот. Тази светлина мракът не можа да обземе през най-тъмните векове и години на историческия път на България.

Господ благоволи преди 131 години да бъдем едно и нека да запазим това свещено единство, стоейки здраво на вечната скала на светата православна вяра.”

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1164-05092016g-131-godini-ot-saedinenieto-na-balgariya-gr-saedinenie.html

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1165-06092016g-blagodarstven-moleben-po-sluchai-131-godini-ot-saedinenieto-na-balgariya-katedralen-hram-quspenie-bogorodichnoq-gr-plovdiv.html

 

 

 

Снимки

Тържествени богослужения по повод 131 години от Съединението на БългарияТържествени богослужения по повод 131 години от Съединението на БългарияТържествени богослужения по повод 131 години от Съединението на БългарияТържествени богослужения по повод 131 години от Съединението на БългарияТържествени богослужения по повод 131 години от Съединението на БългарияТържествени богослужения по повод 131 години от Съединението на БългарияТържествени богослужения по повод 131 години от Съединението на БългарияТържествени богослужения по повод 131 години от Съединението на БългарияТържествени богослужения по повод 131 години от Съединението на БългарияТържествени богослужения по повод 131 години от Съединението на България
« предишна новинаследваща новина »