ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождество Богородично в Бачковската света обител

08 септември 2016 13:48, Бачковска света обител
Икона с изображение на Рождество на св.Богородица от иконостаса на главаната църква на манастира

В течението на времето големите събития изглеждат малки и трудно различими в мига си, който именно в мигновеността си не ни позволява да ги осъзнаем в действителната им значимост. И това е част от немощта на нашето знание. Затова провидецът Бог ни е дал пророци и Църква, та първите да ни подготвят във възможната степен, а Църквата да насочи лъча на духовната светлина и в богатството на засиялия промисъл Господен да съпричастим и нашите души и въздадем хвала на Оня, който е начертал пътя на живота и спасението и се е положил за нас, сам станал път, за да можем по Него да възлезем в Царството му.

Така и на днешния ден светата ни Църква и вярващият народ отново поменават чудното и дългоочаквано събитие в дома на праведните Йоаким и Анна, да се роди Онази, избрана от преди времената да стане съсъд на Духа Божий и Сина Человечески, та да се явят на потъналото в смърт и идолопоклонение човечество вярата, надеждата и любовта.

Рождеството на пресвета Богородица, празник най-съкровено чувстван от всяка жена, бе тържествено посрещнат с вдъхновена богослужба в Бачковския манастир, водена от игумена, отец архим.Симон и в съслужение с всички братя на манастира и с участието на множество православни братя и сестри в главната манастирска църква. От сутринта не секва и поклонението пред Бачковската чудотворна икона на „рожденичката” на благодарните и верни нейни чада, дошли за сетен път да се благословят и осветят пред чудотворния й образ.

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

Рождество на св.Богородица в Бачковския манастирРождество на св.Богородица в Бачковския манастирРождество на св.Богородица в Бачковския манастирРождество на св.Богородица в Бачковския манастир
« предишна новинаследваща новина »