ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКО СЛОВО за празника РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО

08 септември 2016 21:54, Софийска митрополия
Браницки еп. Григорий чете патриаршеското слово

Ваши Преосвещенства,

Драги отци,

Обични в Господа, братя и сестри,

Рождеството на Божията Майка заема свое собствено, изключително по своя смисъл и значение място. С раждането на благословената Дева се полагат основите на нещо ново, нечувано дотогава в цялата човешка история – нещо, което завинаги ще промени тази история, за да я превърне от просто човешка в богочовешка. С днешното благословено раждане се подготвя онова събитие, което идва, за да положи края на цяла една епоха – епоха на болка и скръб, на страдание и очакване, но и на упование и надежда.

„Днес на земята Всемогъщият Бог приготвя за Себе Си свят Престол, поставя се началото на нашето спасение” – пее Църквата в този благословен ден. Ликува днес всяко вярващо сърце и с умиление и благодарност насочва вътрешния взор на душата към пресветлия образ на онази, която, с появата си на нашата земя, със светия си живот и безукорното си послушание към Божията воля, успя да заслужи нечуваната чест – да вмести Невместимия, предлагайки благословената си утроба за свят храм на Безплътното Слово и така да внесе човешкия дял в подготвяното от века Божие дело на спасението и обновлението на цялото творение.

„По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородица, величаем”. Началото на това величание, което не стихва вече две хиляди години, украсявайки всяко църковно богослужение и молитвата на всяко вярващо сърце, започва тъкмо днес – в деня, когато по Божия воля светите и праведни Йоаким и Анна се сдобиват с дългоочакваното си чедо, а човешкият род – със своя най-свят и най-красив плод:

„Дева, небе и Божи престол, вместилище на чистотата, възвестяваща радост за целия свят, застъпница за нашия живот, отмяна на проклятието и даруване на благословение”, както тържествуващо възгласят стихирите на днешния празник. Защото такъв наистина е образът на Мария: едновременно земен и небесен, обикновен и необикновен, човешки и божествен. Защото в себе си, в живота и подвига си Пресвета Богородица яви на света онзи истински човешки образ, който бе изгубен с грехопадението на прародителите, но и който бе останал завинаги като вечен стремеж към онова съвършенство, за което човекът първоначално е бил сътворен – по Божи образ и по Божие подобие (Бит. 1:26-27; 9:6).

Днес този прекрасен образ възсиява отново в лицето на „Божията Отроковица, предизбрана от всички родове за обител на Царя и Твореца на всичко Христа Бога, за изпълнение на Божествения промисъл, чрез който ние, родените на земята, бяхме възсъздадени и обновени от тление за безкраен живот” (Стихири на Великата вечерня). Днес на нашата земя изгрява нова светлина и нова надежда. Ражда се онази, която със смирението и чистия си живот, с непоклатимата си вяра и съвършеното свое послушание успя да удиви дори небесното войнство, за да чуе небесния поздрав на Архангела: „Радвай се, благодатна! Господ е с тебе” (Лука 1:28).

Възлюбени в Господа,

Беден е човешкият ни език и не ни достигат думите, с които по подобаващ начин да изразим онова преклонение, което събужда във вярващото сърце и душа образът на Пресвета Богородица. Дълбоко в себе си ние виждаме и възприемаме нейния прекрасен лик в цялата негова неизразима красота. Знаем и чувстваме и онази особена грижа, която Пресветата Божия Майка има за всеки от нас и за цялото човечество, за което тя и днес е неизменен ходатай пред Божия престол, усърдно молейки се за всички, които с вяра и любов прибягват към светото ѝ застъпничество.

Затова и ние, заедно с цялата Църква, достойно я възвеличаваме, възпяваме и облажаваме, като възгласяме към небесата песента на радостта и надеждата:

„Твоето рождение, Богородице Дево, радост възвести на цялата вселена, защото от тебе възсия Слънцето на правдата, Христос, нашият Бог” (Тропар, гл. 4).

По молитвите на родилата се днес славна и всехвална наша Владичица Богородица, Господ да съхрани, помилва и спаси всички нас! Амин!

+++

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, произнесено от Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, в храм „Рождество Богородично“, София, 8 септември 2016 г.

Снимка: Весела Игнатова
« предишна новинаследваща новина »