ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия в параклиса, посветен на светите богоотци Йоаким и Анна в епархийския манастир „Св.св.Кирик и Юлита”

09 септември 2016 17:38, Пловдивска митрополия
Архиерейска света Литургия в параклиса, посветен на светите богоотци Йоаким и Анна в епархийския манастир „Свв.Кирик и Юлита”

На 9 септември светата Православна Църква почита паметта на светите праведни богоотци Йоаким и Анна - родители на света Богородица.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, отслужи по този повод архиерейска света Литургия в параклиса, посветен на светите богоотци в епархийския манастир „Св. св. Кирик и Юлита”, край Асеновград.

Молитвено съучастие в светата богослужба взе Пловдивският митрополит Николай.

С владиката съслужиха: духовните надзорници при Пловдивска митрополия - ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев, митрополитският протодякон Илиян Александров, митрополитският дякон Ангел Ангелов и свещеници от епархията.

За поклонение беше изложена иконата на светите праведни богоотци Йоаким и Анна, с вградени частици от светите им мощи, донесена от Негово Високопреосвещенство митрополита на Тамасу Исайя от Кипърската православна църква.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. апостол Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На светата Литургия в манастирския параклис присъстваха миряни, дошли от боголюбивата ни епархия.

По време на „Причастния канон”, Знеполският епископ Арсений прочете слово за житието на светите праведни богоотци Йоаким и Анна, което ни наставлява какви трябва да бъдем и как да се молим, за да бъде молитвата ни чута :

„Първо: трябва да се стремим да водим праведен и благочестив живот. Но ние не сме хора вечни и затова вместо праведност, нека поднесем на Бога искрено, сърдечно покаяние. Второ: светите богоотци били много щедри, милосърдни хора. За себе си изразходвали само една трета от доходите си, другата третина жертвали за храма, а последната раздавали на бедните. Ние не можем това. Оплакваме се, че сме бедни и често в недоимък. Нека обаче тогава да отделим от времето си за ходене на Църква, малко от силите си за помагане на ближния. Трето: светите Йоаким и Анна били много търпеливи. Те били изпълнени с вяра и надежда, че рано или късно Бог ще им се притече на помощ. Ние обикновенно нямаме търпение и изискваме от Господ веднага да изпълни просбата ни. Често се улавяме в лоши чувства спрямо този или онзи, спрямо своите ближни и често изпадаме в малодушие и осъждане. Затова нека се постараем да отстраним тези недъзи от себе си като вехта дрипа, като гнойна рана и зловонна нечистота, с която сме се омърсили. А недостигът на благочестиви дела, на щедрост и милосърдие, на вяра и упование, нека да ни ги допълнят Пресвета Богородица, светите праведни богоотци Йоаким и Анна, всички светии по Божието благоволение и благодат, дадени от Христа Иисуса преди вечни векове. Амин!”

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1169-09092016g-svv-pravedni-bogoottzi-ioakim-i-anna-arhiereiska-sveta-liturgiya-v-eparhiiskiya-manastir-svvkirik-i-yulita-kv-gorni-voden-asenovgrad.html

 

 

 

 

Снимки

Архиерейска света Литургия в параклиса, посветен на светите богоотци Йоаким и Анна в епархийския манастир „Свв.Кирик и Юлита”Архиерейска света Литургия в параклиса, посветен на светите богоотци Йоаким и Анна в епархийския манастир „Свв.Кирик и Юлита”Архиерейска света Литургия в параклиса, посветен на светите богоотци Йоаким и Анна в епархийския манастир „Свв.Кирик и Юлита”Архиерейска света Литургия в параклиса, посветен на светите богоотци Йоаким и Анна в епархийския манастир „Свв.Кирик и Юлита”
« предишна новинаследваща новина »