ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит ще участва в честванията, посветени на 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим Първи

09 септември 2016 23:17, Отдел "Връзки с обществеността"
Българският патриарх Неофит ще участва в честванията, посветени на 200 годишнината от рождението на Екзарх Антим Първи

Навършват се 200 години от рождението на Негово Блаженство Антим Първи – Видински митрополит, пръв екзарх на самостойната Българска църква, председател на Учредителното Народно събрание и на Първото Велико Народно събрание, духовник, държавник, политик, културно-просветен деец, общественик и патриот, който е роден в Лозенград през 1816 г. По този повод във Видин, където е погребан великият българин и където се намира неговата гробница-мавзолей, осветена на 16 септември 1934 г., през цялата 2016 с различни инициативи се отбелязва тази годишнина.

По покана на Високопреосвещения Видински митрополит Дометиан Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще вземе участие в празненствата, организирани от Видинска света митрополия.

Патриарх Неофит ще оглави Съборната света Литургия на 16 септември в катедралния храм на Видин „Св. великомъченик Димитър Солунски“. След това Литийно шествие ще се отправи от катедралния храм до гробницата-мавзолей на Антим Първи, където ще бъдат поднесени венци и цветя и ще бъде отслужена кратка панихида. Видинският митрополит Дометиан и Негово Светейшество патриарх Неофит ще произнесат слова за празника.

Предстоятелят на Българската православна църква ще пристигне в епархията още предния ден. Програмата за честванията предвижда посещение на патриарх Неофит на 15 септември на новостроящия се храм "Св. Дух" в Монтана. За същия ден вечерта е предвидено тържествено връчване на почетен медал с лика на Антим Първи в салона на Художествена галерия „Никола Петров“, гр. Видин; Празничен концерт на Ансамбъл „Дунав“ в Драматичен театър – Видин в 19:00 ч и от 19:45 ч. – Празнична заря пред градския Драматичен театър.

В проявите на 15 и 16 септември ще участват митрополити и епископи на Българската православна църква, представители на други поместни православни църкви, гости и граждани на Видин.

 

 

« предишна новинаследваща новина »