ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Гавриил благослови ловешките пожарникари

13 септември 2016 19:11, Ловчанска митрополия
Митрополит Гавриил благослови ловешките пожарникари

Св. прор. Илия е духовният покровител на пожарникарите, а големият Господски празник Кръстовден е избран за техен професионален празник.

По този повод Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил отслужи водосвет в поделението на ловешките огнеборци и ги благослови. Той разказа за събитието, което е дало началото на днешния празник, говори за нуждата от повече любов между хората, за да се даде отпор на злото, което се опитва да ни завладее. Владиката разказа един случай за Божията помощ, по застъпничеството на преп. Петка, за потушаването на голям пожар, който е заплашвал да запали близкото до Клисурския манастир село.

Ето и самата история, която се е случила по времето, когато митрополит Гавриил е бил игумен на Клисурския манастир „Св. преп. Петка“. В края на лятото игуменът решил заедно с работници, които по това време били там, да запалят голяма поляна с висока изсъхнала трева, за да може впоследствие да изорат поляната и да я засеят. Запалили сухата трева, която на мига пламнала като барут, огънят, усилен от вятъра, тръгнал към близката борова гора, която завършва в последните къщи на селото. Нищо не било в състояние да възпре пламъците, които всеки момент щели да достигнат боровете и да ги запалят. Тогава митрополит Гавриил силно се помолил вътре в себе си за помощ и точно в този миг вятърът обърнал посоката си и подкарал пламъците към изгорялата вече трева като постепенно се самозагасил понеже вече нямало какво да го подклажда.

 

 

Снимки

Митрополит Гавриил благослови ловешките пожарникариМитрополит Гавриил благослови ловешките пожарникариМитрополит Гавриил благослови ловешките пожарникариМитрополит Гавриил благослови ловешките пожарникариМитрополит Гавриил благослови ловешките пожарникариМитрополит Гавриил благослови ловешките пожарникариМитрополит Гавриил благослови ловешките пожарникариМитрополит Гавриил благослови ловешките пожарникари
« предишна новинаследваща новина »