ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Въздвижение на Светия Кръст Господен в Бачковския манастир

14 септември 2016 17:27, Бачковска света обител
Въздвижение на светия кръст Господен в Бачковския манастир

Праведната Елена, майка по Божий промисъл на император Константин, основател на първото православно царство, намери и въздигна Кръста Господен и оттогава, вече 1700 години, Кръстът ни освещава и портите адови му не надделяват. Така и ще стои той до второто идване на Оня, Който умря на него, за да ни възвести победата над смъртта и вечния живот за нас, повярвалите в Него.

На днешния ден Светата Църква е отредила да отпразнуваме несломимото въздигане на Кръста Христов, превърнат от Увисналия на него от знак на поругание в символ на спасение!

Кръстовден бе отбелязан в Бачковския манастир с тържествена св.Литургия, водена от пребиваващия тук Месемврийски епископ Яков в съслужние с високопреподобния игумен Симон и манастирското братство. Храмът бе огласен от пението на поканените псалти, а вярващият народ преминаваше да се поклони и благослови пред чудотворната Бачковска Богородица и венцеувенчания кръст, положен на аналоя.

Тескт и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

Въздвижение на светия кръст Господен в Бачковския манастирВъздвижение на светия кръст Господен в Бачковския манастирВъздвижение на светия кръст Господен в Бачковския манастирВъздвижение на светия кръст Господен в Бачковския манастирВъздвижение на светия кръст Господен в Бачковския манастирВъздвижение на светия кръст Господен в Бачковския манастирВъздвижение на светия кръст Господен в Бачковския манастирВъздвижение на светия кръст Господен в Бачковския манастирВъздвижение на светия кръст Господен в Бачковския манастир
« предишна новинаследваща новина »