ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Въздвижение на Св. Кръст Господен (Кръстовден) - манастир ”Св.Троица” - Кръстова гора

15 септември 2016 15:17, Пловдивска митрополия
Въздвижение на Св.Кръст Господен (Кръстовден) манастир”Св.Троица”-Кръстова гора

"Кръстът е пазител на цялата вселена; Кръстът е красотата на Църквата; Кръстът е утвърждение на верните; Кръстът е слава за ангелите и рана за демоните."

В навечерието на празника Кръстовден, на 13 септември под звуците на празничните камбани, на Кръстова гора бе посрещнат епархийският архиерей Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

Множество вярващи християни, дошли от Пловдивска епархия и от всички краища на страната, с благоговеен трепет и благодарност пристъпваха да се поклонят на частицата от Честния и Животворящ Христов Кръст, съхранявана в манастира „Света Троица” в местността Кръстова гора.

С литийно шествие владиката се отправи към манастирския храм, поклони се на частицата от Светия Кръст и благопожела на всички присъстващи леко и душеспасително поклонение.

Празничната вечерня с петохлебие по повод празника възглави Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

Съучастие в светата богослужба взеха: Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, архимандрит Висарион - игумен на манастира „Света Троица” - Кръстова гора, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, духовните надзорници при Пловдивска митрополия ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев, митрополитският протодякон Илиян Александров, митрополитският дякон Ангел Ангелов и свещеници от епархията и страната.

Празничните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

В края на богослужението архиереят произнесе слово за празника и се обърна към христолюбивия народ с думите: „Да почитаме Кръста означава да вярваме, че кръстният знак е знак на едно потресаващо, единствено по смисъл поражение, което се превръща в победа и тържество. Тайната на християнството и неговата победа е в радостната вяра, че чрез разпнатия Спасител възсия в света Божията любов, откри се Царството, над което никой няма власт. Само трябва да приемем Христа, да Го приемем с цялото си сърце, с всичката си вяра, с всичката си надежда. Иначе никакви външни победи не биха имали смисъл.”

„Спаси Господи Твоите люде и благослови достоянието Си”- тези духовни слова прозвучаха тържествено преди полунощ в манастира „Света Троица” - Кръстова гора.

В полунощ започна празничната утреня, в края на която Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай извърши чина на изнасяне на Светия Кръст, както в древност св.Макарий, патриарх Йерусалимски, въздигна кръста на Спасителя и осени всички краища на света в четирите посоки. Множеството миряни, заедно с певците от митрополитския хор „Св.ап.Ерм”, пееха „Господи помилуй”.

Архиерейската света Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

След възгласа: „Благословено е Царството...” на светата Божествена Литургия се почувства особено благодатният полъх на нощта, в която, като че ли всичко беше притаило дъх, миг в който цялата природа утихна.

По време на тържественото богослужение хилядите свещи, които вярващите бяха запалили, осветяваха околността. Богомолците участваха с внимание и благоговение в светата богослужба. С едни уста и едно сърце всички заедно изповядаха „Символа на вярата” и казаха Господнята молитва „Отче наш”.

Архипастирят на Пловдивска епархия митрополит Николай поздрави поклонниците, дошли да се докоснат до частицата от Кръста Христов, съхраняваща се в светата обител.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1170-13092016g-vazdvizhenie-na-sv-krast-gospoden-krastovden-arhiereiska-praznichna-vechernya-manastir-qsv-troitzaq-krastova-gora.html

и

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1171-13-14092016g-vazdvizhenie-na-sv-krast-gospoden-krastovden-arhiereiska-sv-liturgiya-manastir-q-sv-troitzaq-krastova-gora.html

 

 

Снимки

Въздвижение на Св.Кръст Господен (Кръстовден) манастир”Св.Троица”-Кръстова гораВъздвижение на Св.Кръст Господен (Кръстовден) манастир”Св.Троица”-Кръстова гораВъздвижение на Св.Кръст Господен (Кръстовден) манастир”Св.Троица”-Кръстова гораВъздвижение на Св.Кръст Господен (Кръстовден) манастир”Св.Троица”-Кръстова гораВъздвижение на Св.Кръст Господен (Кръстовден) манастир”Св.Троица”-Кръстова гораВъздвижение на Св.Кръст Господен (Кръстовден) манастир”Св.Троица”-Кръстова гораВъздвижение на Св.Кръст Господен (Кръстовден) манастир”Св.Троица”-Кръстова гораВъздвижение на Св.Кръст Господен (Кръстовден) манастир”Св.Троица”-Кръстова гораВъздвижение на Св.Кръст Господен (Кръстовден) манастир”Св.Троица”-Кръстова гораВъздвижение на Св.Кръст Господен (Кръстовден) манастир”Св.Троица”-Кръстова гораВъздвижение на Св.Кръст Господен (Кръстовден) манастир”Св.Троица”-Кръстова гораВъздвижение на Св.Кръст Господен (Кръстовден) манастир”Св.Троица”-Кръстова гора
« предишна новинаследваща новина »