ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Писмо от Св. Синод на БПЦ до Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей и предстоятелите на поместните православни църкви

21 април 2010 15:17, Българска Патриаршия

В отговор на препратеното от Константинополската патриаршия писмо на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон до Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, публикувано вчера в Официалния сайт на БПЦ-БП, Св. Синод на БПЦ днес изпрати писмо до Негово Светейшество патриарх Вартоломей.

Официалното становище на Светия Синод на БПЦ до Константинополската патриаршия е в отговор на отправена от нея молба за изясняване на позицията на Българската патриаршия, тъй като на 28 април т. г. на свое заседание Св. Синод на Константинополската патриаршия ще разгледа постъпилото искане на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон за преминаването му под омофора на Константинополския патриарх.

 

ДО

НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ВАРТОЛОМЕЙ,

АРХИЕПИСКОП НА КОНСТАНТИНОПОЛ -

НОВИЯ РИМ И ВСЕЛЕНСКИ ПАТРИАРХ

К О Н С Т А Н Т И Н О П О Л

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

Братски Ви уведомяваме, че Св. Синод на Българската православна църква в заседанието си на 01.12.2009 г., прот. № 50, реши да освободи от длъжност Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон и го остави на покой с титула „Бивш”.

Във връзка с горното си решение Св. Синод възложи временното управление на епархията с всичките права и задължения на епархийски митрополит, съгласно Устава на Българската православна църква, на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион.

От служебните доклади на временно управляващия епархията Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион, с огорчение констатирахме, че митрополит Симеон не се съобразява с решението на Св. Синод, нарушава каноническия църковен ред, като си позволява без съгласието на управляващия архиерей да извършва богослужения в чужда епархия, да ръкополага свещенослужители без благословение от Св. Синод, като с поведението си въвлича свещенството и верните люде в разномислие, разногласие и раздор.

Верен на православното единство, на каноничните и уставни изисквания на светата ни Църква, Св. Синод бе принуден, за да се спрат тези своеволия и системни нарушения в живота на Църквата, да вземе своевременни мерки и да заведе църковно-наказателно дело на провинилия се бивш Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, като до приключване на делото му наложи църковното наказание аргос – запрещаване от свещенослужение и служба, считано от 20.04.2010 година.

Като Ви съобщаваме горното, братски Ви молим да уведомите поделенията на Поместната Ви православна църква за това Синодално решение на Българската православна църква.

Приложение: Удостоверение за назначаването на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион за временно управляващ Западно- и Средноевропейска епархия на Българската православна църква.

Препоръчваме се на св. Ви молитви и оставаме на Ваше Светейшество в Христа брат и съслужител,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

МАКСИМ ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

« предишна новинаследваща новина »