ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

200 години от рождението на Негово Блаженство Екзарх Антим I

15 септември 2016 22:26, Българска Патриаршия
200 години от рождението на Негово Блаженство Екзарх Антим I

С връчване на почетен медал с лика на Екзарх Антим Първи започнаха тържествата по повод кръглата 200-годишнина от рождението на първия български екзарх. Почетните медали са специално изработени от организаторите на празненствата по повод юбилея на бележития йерарх на Българската православна църква. Награждаването стана в Градската художествена галерия във Видин. Пръв бе отличен Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който пристигна в старопрестолния град, за да оглави празненствата организирани от Видинска света митрополия и местната светска власт.

При връчването на отличието Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан се обърна към Светейшия Български патриарх и присъстващите официални гости с думите:„Имам честа да поднеса на Ваше Светейшество медал с благоположение и достойнство да следвате неговия път – любов към Родината и народа, което вие вършите с голяма обич и сърце. Приемете този медал, достоен за Вас да ви напомня за този ден и да се молите за всички нас да следваме неговия чутовен дълг и път“. Митрополит Дометиан каза още, че се чувства честит да бъде приемник на екзарх Антим, както и на всички останали блаженопочивши видински митрополити.

С почетния медал бяха отличени Видинският митрополит Дометиан, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Верейски архиепископ Евгений, ректор на Московската духовна академия и семинария, Тимочки епископ Иларион от СПЦ, митрополитът на Ардял (Трансилвания) Лаврентий (Стреза), от Румънската православна църква, епископите на БПЦ: Велички Сионий, Браницки Григорий, Траянополски Киприян, Знеполски Арсений, Агатополски Йеротей, Белоградчишки Поликарп, главният секретар на Св. Синод на БПЦ-БП архим. Герасим, както и представителите на Руската и Румънската православни църкви при Българската патриаршия архимандрит Филип (Василцев) и ставр. ик. Нелуц Опря. Отличието получиха и видни Видински общественици и културни и просветни деятели.

По повод 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим Първи – Видински бе пусната в обръщение и специална пощенска марка с неговия лик. Тържественото валидиране на марката извършиха Българският патриарх Неофит, Видинският митрополит Дометиан, областният управител Момчил Станков и кметът на града инж. Огнян Ценков.

След това в Драматичния театър на града се състоя празничен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“, гр. Видин. Вечерта завърши с празнична заря.

Негово Блаженство Антим Първи – Видински митрополит, пръв екзарх на самостойната Българска църква, председател на Учредителното Народно събрание и на Първото Велико Народно събрание, духовник, държавник, политик, културно-просветен деец, общественик и патриот, който е роден в Лозенград през 1816 г. По повод 200 години от рождението му във Видин, където е погребан великият българин и където се намира неговата гробница-мавзолей, осветена на 16 септември 1934 г., през цялата 2016 с различни инициативи се отбелязва тази годишнина.

 

По покана на Високопреосвещения Видински митрополит Дометиан Негово Светейшество Българският патриарх Неофит лично пристигна в гр. Видин, за да вземе участие в празненствата. Гости на тържествата са и митрополити – членове на Св. Синод на БПЦ, епископи и свещенство на БПЦ, както и гости от Поместни православни църкви.

Утре Негово Светейшество ще възглави празничната съборна св. Литургия по повод кръглата годишнина. След това Литийно шествие ще се отправи от катедралния храм до гробницата-мавзолей на Антим Първи, където ще бъдат поднесени венци и цветя и ще бъде отслужена кратка панихида. Видинският митрополит Дометиан и Негово Светейшество патриарх Неофит ще произнесат слова за празника.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

200 години от рождението на Негово Блаженство Екзарх Антим I200 години от рождението на Негово Блаженство Екзарх Антим I200 години от рождението на Негово Блаженство Екзарх Антим I200 години от рождението на Негово Блаженство Екзарх Антим I200 години от рождението на Негово Блаженство Екзарх Антим I200 години от рождението на Негово Блаженство Екзарх Антим I200 години от рождението на Негово Блаженство Екзарх Антим I200 години от рождението на Негово Блаженство Екзарх Антим I200 години от рождението на Негово Блаженство Екзарх Антим I200 години от рождението на Негово Блаженство Екзарх Антим I200 години от рождението на Негово Блаженство Екзарх Антим I200 години от рождението на Негово Блаженство Екзарх Антим I200 години от рождението на Негово Блаженство Екзарх Антим I200 години от рождението на Негово Блаженство Екзарх Антим I200 години от рождението на Негово Блаженство Екзарх Антим I200 години от рождението на Негово Блаженство Екзарх Антим I200 години от рождението на Негово Блаженство Екзарх Антим I200 години от рождението на Негово Блаженство Екзарх Антим I
« предишна новинаследваща новина »