ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Възпоменание на Екзарх Антим Първи при мавзолея-гробница на приснопаметния йерарх

16 септември 2016 19:45, Българска Патриаршия
Възпоменание на Екзарх Антим Първи при мавзолея-гробница на приснопаметния йерарх

След края на светата Литургия Литийно шествие начело с хоругви и духова музика, в което се включиха духовници, държавници, преподавателите и възпитаниците на всички видински училища и много граждани и гости на Видин, тръгна от храм "Св. Димитрий" към мавзолея издигнат в памет на Екзарх Антим. Пред мавзолея, където се намира саркофагът на приснопаметния първойерарх, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отслужи кратка панихида за упокоение душата на блаженопочиналия архиерей. „Истински радетел за свободното и независимо духовно, културно и политическо развитие на българския народ, останал завинаги в родната ни история като образец на жертвена отдаденост за делото на българската свобода, ревност в пастирското служение и държавническа мъдрост, отличен богослов, получил образование в някои от най-реномираните по онова време духовни школи, изряден монах и верен син на своя народ” – нарече Негово Светейшество Първия Български екзарх.

Като припомни усилията на Екзарх Антим

за постигането на заветните цели на нашия народ: духовна и политическа свобода, свободно и независимо бъдеще и че в зората на българската свобода пак той бе избран да председателства Учредителното народно събрание, Първото Велико народно събрание, патриарх Неофит подчерта: „Само личност, съчетаваща в себе си духовните устои на светото Православие с държавническа мъдрост и искрено родолюбие можеше да оглави първите свободни институции на нашия народ в зората на неговата най-нова история.” (Цялото слово на патриарх Неофит четете тук: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=214228)

Във вдъхновеното си слово пред гробницата-мавзолей, Видинският митрополит Дометиан каза за своя именит предшественик на Видинския митрополитски престол, че неговото дело вдъхновява настоящи и бъдещи поколения. Той припомни, че Екзарх Антим І завещава цялото си състояние за построяването на катедралата "Св. Димитър", за изграждането на читалище, за развитие на просветното дело във Видин и за построяването на голямо двуетажно девическо училище, т. нар. "Зеленото училище" и посочи, че учениците от създаденото с благословението и със средства на една от великите личности на България, са едни от първите по успех във Видин. Като припомни как е станало построяването и освещаването на Мавзолея на Екзарх Антим Първи, митрополит Дометиан посочи, че всеки, който идва във Видин, се покланя пред мавзолея на Антим Първи, пред неговото дело и родолюбие и призова всички по силите си да се стремим да следваме неговия пример в служение Богу, род и родина. Специални благодарности Видинският митрополит отправи към Негово Светейшество патриарх Неофит, когото нарече „достоен следовник на своя бележит предшественик на предстоятелския престол на Българската православна църква - Екзарх Антим Първи” и събратята си архиереи, че са взели участие в празненствата.

Слово произнесе и кметът на Видин Огнян Ценков, който благодари на Светейшия Български патриарх, Видинския митрополит Дометиан и архиереите и свещенството, че са украсили с присъствието си това тържество за крайдунавския град, но и за цяла България. Той сподели, че честването на 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим Първи - този велик българин, който е свързал живота си със старопрестолния Видин - се е превърнало в обедняваща кауза за всички видинчани. „Духовник, политик и общественик, Екзарх Антим остава в историята най-вече като радетел за обявяване независимостта на Българската църква и нейната обединяваща роля и като председател на Учредителното събрание и на Първото Велико народно събрание“, каза г-н кметът и подчерта, че слава на Екзарх Антим Първи е слава за град Видин и слава за България.

Прозвуча химнът на Р България след което официалните лица и граждани поднесоха венци и цветя и преклониха глава пред паметта на приснопаметния архиерей.

Текст: Александра Каримихалева

 

 

« предишна новинаследваща новина »