ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Българския патриарх Неофит по повод откриването на IX всеправославна среща за проучване на религиите и гибелните култове

22 септември 2016 20:10, Българска Патриаршия
Негово Светейшество патриарх Неофит

Ваши Високопреосвещенства,

Ваши Преосвещенства,

Ваши Високопреподобия,

Досточтими отци,

Уважаеми г-н Областен управител,

Уважаеми г-н Кмет на гр. Благоевград,

Обични в Господа братя и сестри,

Най-сърдечно ви поздравявамe от наше име и от името на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия с откриването на ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове на тема „Фундаментализмът – вярност към традицията или модернизъм?”, чийто домакин тази година е Неврокопска епархия на БПЦ и по-точно гр. Благоевград, от 22 до 25 септември т.г. Приветстваме усилията на всички ви, чрез организирането на подобни научни и пастирски форуми да посочвате и анализирате онези изопачени и пагубни учения, които отклоняват хората от истината и от пътя на спасението и погубват душите им, като припомняте, кое е „словото на живия Бог, Който пребъдва довеки” (1 Петр. 1:23) и коя е Църквата, която ни води към спасение.

Бог ни е дал да живеем във време, когато не само с бързи темпове се изменя външният облик на света около нас, но се променя и самият човек, изместват се основите на неговия светоглед. Разрушава се онази система от ценности, която е крепила обществото ни в течение на векове и е представлявала непогрешим ориентир в живота на хората. Здравата основа на традиционното разбиране за „добро” и „зло”, „справедливо” и „несправедливо”, „редно” и „нередно”, „добродетел” и „грях” се разклаща под напора на всевъзможни модерни либерални идеи. А в такава обстановка на ценностна дезориентация, особено в периоди на социална и политическа нестабилност се появяват нови и твърде сериозни заплахи за хората. Като реакция спрямо социалните проблеми и духовната деградация в днешното общество се появяват хора и цели организации, които под маската на връщане към исконната здрава традиция и на възраждане на традиционни ценности и морал се стремят да наложат на всяка цена и с всички средства радикални течения и псевдорелигиозни учения и така да погубят мнозина.

По думите на Самия Спасител и на светите апостоли светът върви не към укрепяване във вярата, а към обезверяване (Лука 18:8), не към приемане на истината, а към все по-голямо отстъпление от нея (2 Сол. 2:3-12). Затова и светият апостол Павел ни призовава: „И тъй, братя, стойте и дръжте преданията, които научихте било чрез наше слово, било чрез наше послание" (2 Сол. 2:15), като заръчва на всеки от нас: „Пази онова, що ти е предадено, и се отвръщай от скверното празнодумство и от възраженията на лъжовната наука“ (1 Тим. 6:20).

Твърдо и непоклатимо трябва да стоим във вярата, която ни е оставил Господ Иисус Христос и са ни предали Неговите апостоли и светите отци на Църквата, да не се отклоняваме нито надясно, нито наляво и да не се боим от нищо, защото на онези, които пазят заповедите, Господ обещава: „Аз съм с вас през всички дни до свършека на света” (Мат. 28:20).

Приемете нашия първосветителски благослов за успешна работа на вашата среща. Благопожелаваме на всеки от вас, скъпи участници, просвещение „чрез Духа Светаго” (1 Кор. 12:3), така че с благодатната подкрепа на Пресветата Троица всекиму да бъде дадено във взаимна любов и единомислие „да се прояви у него Духът за обща полза” (1 Кор. 12:7) и за слава на божествения наш Наставник и Учител Господ Иисус Христос.”

+ НЕОФИТ,

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Снимка: Десислава Панайотова

 

 

« предишна новинаследваща новина »