ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Българския патриарх Неофит по повод откриването на IX всеправославна среща за проучване на религиите и гибелните култове

22 септември 2016 20:10, Българска Патриаршия
Негово Светейшество патриарх Неофит

Ваши Високопреосвещенства,

Ваши Преосвещенства,

Ваши Високопреподобия,

Досточтими отци,

Уважаеми г-н Областен управител,

Уважаеми г-н Кмет на гр. Благоевград,

Обични в Господа братя и сестри,

Най-сърдечно ви поздравявамe от наше име и от името на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия с откриването на ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове на тема „Фундаментализмът – вярност към традицията или модернизъм?”, чийто домакин тази година е Неврокопска епархия на БПЦ и по-точно гр. Благоевград, от 22 до 25 септември т.г. Приветстваме усилията на всички ви, чрез организирането на подобни научни и пастирски форуми да посочвате и анализирате онези изопачени и пагубни учения, които отклоняват хората от истината и от пътя на спасението и погубват душите им, като припомняте, кое е „словото на живия Бог, Който пребъдва довеки” (1 Петр. 1:23) и коя е Църквата, която ни води към спасение.

Бог ни е дал да живеем във време, когато не само с бързи темпове се изменя външният облик на света около нас, но се променя и самият човек, изместват се основите на неговия светоглед. Разрушава се онази система от ценности, която е крепила обществото ни в течение на векове и е представлявала непогрешим ориентир в живота на хората. Здравата основа на традиционното разбиране за „добро” и „зло”, „справедливо” и „несправедливо”, „редно” и „нередно”, „добродетел” и „грях” се разклаща под напора на всевъзможни модерни либерални идеи. А в такава обстановка на ценностна дезориентация, особено в периоди на социална и политическа нестабилност се появяват нови и твърде сериозни заплахи за хората. Като реакция спрямо социалните проблеми и духовната деградация в днешното общество се появяват хора и цели организации, които под маската на връщане към исконната здрава традиция и на възраждане на традиционни ценности и морал се стремят да наложат на всяка цена и с всички средства радикални течения и псевдорелигиозни учения и така да погубят мнозина.

По думите на Самия Спасител и на светите апостоли светът върви не към укрепяване във вярата, а към обезверяване (Лука 18:8), не към приемане на истината, а към все по-голямо отстъпление от нея (2 Сол. 2:3-12). Затова и светият апостол Павел ни призовава: „И тъй, братя, стойте и дръжте преданията, които научихте било чрез наше слово, било чрез наше послание" (2 Сол. 2:15), като заръчва на всеки от нас: „Пази онова, що ти е предадено, и се отвръщай от скверното празнодумство и от възраженията на лъжовната наука“ (1 Тим. 6:20).

Твърдо и непоклатимо трябва да стоим във вярата, която ни е оставил Господ Иисус Христос и са ни предали Неговите апостоли и светите отци на Църквата, да не се отклоняваме нито надясно, нито наляво и да не се боим от нищо, защото на онези, които пазят заповедите, Господ обещава: „Аз съм с вас през всички дни до свършека на света” (Мат. 28:20).

Приемете нашия първосветителски благослов за успешна работа на вашата среща. Благопожелаваме на всеки от вас, скъпи участници, просвещение „чрез Духа Светаго” (1 Кор. 12:3), така че с благодатната подкрепа на Пресветата Троица всекиму да бъде дадено във взаимна любов и единомислие „да се прояви у него Духът за обща полза” (1 Кор. 12:7) и за слава на божествения наш Наставник и Учител Господ Иисус Христос.”

+ НЕОФИТ,

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Снимка: Десислава Панайотова

 

 

« предишна новинаследваща новина »