ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Откриване на ІХ Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове

23 септември 2016 09:54, Българска Патриаршия
Откриване на ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит благослови лично, от свое име и от името на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия, участниците в ІХ Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове на тема „Фундаментализмът – вярност към традицията или модернизъм?”. Тази година домакин на форума е Неврокопска епархия.

В късния следобед вчера Негово Светейшество патриарх Неофит пристигна в Благоевград. Той се срещна с кмета на града и областния управител на област Благоевград.

„Огромна чест за общината ни е, че сте в нашия град, както и че сме домакини на тази международна конференция. Особена радост за нас е, че Ви посрещаме в такъв важен за страната ни ден - Деня на Независимостта на България” – каза кметът на гр. Благоевград Атанас Камбитов при срещата си с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Градоначалникът посрещна предстоятеля на Българската православна църква в кабинета си в Община Благоевград.

По време на официалната среща на Българския патриарх Неофит с областния управител на Благоевград Бисер Михайлов и кмета на града, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим изрази задоволството си от доброто сътрудничество, което има епархийската църква на Неврокопска митрополия с местната светска власт и че по инициатива на кмета Камбитов тази година във всички училища на Благоевградска община учениците ще изучават предмета „Религия”.

В зала "22-ти септември" с молебен бе открит форумът, на който присъстват духовници от почти целия православен свят. Молебенът бе отслужен от Неврокопския митрополит Серафим, който след отслужването му се обърна и със слово.

Цялото слово може да изгледате в по-долното видео.

Със слово се обърна и Карпийския епископ Христофор от Кипърската архиепископия, който говори по темата: "Финдаментализмът в нашия живот. Общ възглед."

След него по ред на древния диптих бяха изказани поздрави от предстоятелите на Поместните православни църкви: Антиохийска, Йерусалимска, Руска, Сръбска, Грузинска, Кипърска и Албанска. Със слово се обърна и Българският патриарх Неофит, който каза: "Най-сърдечно ви поздравявамe от наше име и от името на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия с откриването на ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове на тема „Фундаментализмът – вярност към традицията или модернизъм?”, чийто домакин тази година е Неврокопска епархия на БПЦ и по-точно гр. Благоевград, от 22 до 25 септември т.г. Приветстваме усилията на всички ви, чрез организирането на подобни научни и пастирски форуми да посочвате и анализирате онези изопачени и пагубни учения, които отклоняват хората от истината и от пътя на спасението и погубват душите им, като припомняте, кое е „словото на живия Бог, Който пребъдва довеки” (1 Петр. 1:23) и коя е Църквата, която ни води към спасение."

"Твърдо и непоклатимо трябва да стоим във вярата, която ни е оставил Господ Иисус Христос и са ни предали Неговите апостоли и светите отци на Църквата, да не се отклоняваме нито надясно, нито наляво и да не се боим от нищо, защото на онези, които пазят заповедите, Господ обещава: „Аз съм с вас през всички дни до свършека на света” (Мат. 28:20)", каза още патриарх Неофит. Цялото слово на Българския патриарх може да видите по-долу.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

Снимки

Откриване на ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култовеОткриване на ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култовеОткриване на ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култовеОткриване на ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култовеКарпийски епископ ХристофорОткриване на ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култовеОткриване на ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култовеОткриване на ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култовеОткриване на ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култовеФоторепортаж от откриването на междуправославния форум в Благоевград
« предишна новинаследваща новина »