ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Откриване на ІХ Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове

23 септември 2016 09:54, Българска Патриаршия
Откриване на ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит благослови лично, от свое име и от името на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия, участниците в ІХ Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове на тема „Фундаментализмът – вярност към традицията или модернизъм?”. Тази година домакин на форума е Неврокопска епархия.

В късния следобед вчера Негово Светейшество патриарх Неофит пристигна в Благоевград. Той се срещна с кмета на града и областния управител на област Благоевград.

„Огромна чест за общината ни е, че сте в нашия град, както и че сме домакини на тази международна конференция. Особена радост за нас е, че Ви посрещаме в такъв важен за страната ни ден - Деня на Независимостта на България” – каза кметът на гр. Благоевград Атанас Камбитов при срещата си с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Градоначалникът посрещна предстоятеля на Българската православна църква в кабинета си в Община Благоевград.

По време на официалната среща на Българския патриарх Неофит с областния управител на Благоевград Бисер Михайлов и кмета на града, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим изрази задоволството си от доброто сътрудничество, което има епархийската църква на Неврокопска митрополия с местната светска власт и че по инициатива на кмета Камбитов тази година във всички училища на Благоевградска община учениците ще изучават предмета „Религия”.

В зала "22-ти септември" с молебен бе открит форумът, на който присъстват духовници от почти целия православен свят. Молебенът бе отслужен от Неврокопския митрополит Серафим, който след отслужването му се обърна и със слово.

Цялото слово може да изгледате в по-долното видео.

Със слово се обърна и Карпийския епископ Христофор от Кипърската архиепископия, който говори по темата: "Финдаментализмът в нашия живот. Общ възглед."

След него по ред на древния диптих бяха изказани поздрави от предстоятелите на Поместните православни църкви: Антиохийска, Йерусалимска, Руска, Сръбска, Грузинска, Кипърска и Албанска. Със слово се обърна и Българският патриарх Неофит, който каза: "Най-сърдечно ви поздравявамe от наше име и от името на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия с откриването на ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове на тема „Фундаментализмът – вярност към традицията или модернизъм?”, чийто домакин тази година е Неврокопска епархия на БПЦ и по-точно гр. Благоевград, от 22 до 25 септември т.г. Приветстваме усилията на всички ви, чрез организирането на подобни научни и пастирски форуми да посочвате и анализирате онези изопачени и пагубни учения, които отклоняват хората от истината и от пътя на спасението и погубват душите им, като припомняте, кое е „словото на живия Бог, Който пребъдва довеки” (1 Петр. 1:23) и коя е Църквата, която ни води към спасение."

"Твърдо и непоклатимо трябва да стоим във вярата, която ни е оставил Господ Иисус Христос и са ни предали Неговите апостоли и светите отци на Църквата, да не се отклоняваме нито надясно, нито наляво и да не се боим от нищо, защото на онези, които пазят заповедите, Господ обещава: „Аз съм с вас през всички дни до свършека на света” (Мат. 28:20)", каза още патриарх Неофит. Цялото слово на Българския патриарх може да видите по-долу.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Откриване на ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култовеОткриване на ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култовеОткриване на ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култовеОткриване на ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култовеКарпийски епископ ХристофорОткриване на ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култовеОткриване на ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култовеОткриване на ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култовеОткриване на ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култовеФоторепортаж от откриването на междуправославния форум в Благоевград
« предишна новинаследваща новина »