ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ден първи на IX среща за проучване на религиите и гибелните култове в Благоевград

23 септември 2016 17:40, Неврокопска митрополия
Ден първи на IX среща за проучване на религиите и гибелните култове в Благоевград

Рано тази сутрин с утринно богослужение отслужено от йеромонах Теофил започна първият ден от международната православна девета среща за проучване на религиите и гибелните култове.

В самото начало на форума бяха прочетени поздравителни адреси от Румънския патриарх Даниел и Полския архиепископ Сава.

В първия ден доклади изнесоха проф. Александър Савин от православния Свето-Тихоновски хуманитарен университет в Москва на тема: "Фундаментализъм в исляма: духовни, социални и културни последствия".

В своя доклад проф. Савин изказа мнение, че терористичните актове, които се случват особено често през последните месеци, са проява на ислямски фундаментализъм воден от националистически идеи. Според професора това е най-притеснителното поради факта на неговата деструктивност. Савин разгледа и различните движения на ислямските партии, като обърна внимание на едно от тях, което има основна цел за създаване на една свръхдържава обединяваща всички мюсюлмани шиити, като основното им внушение, е че са с особен род и произход. Александър Савин обърна внимание още и на уахабизма, като най-радикалното разклонение в исляма. "Той се формира в борбата на арабите с разпадащата се османска империя. Проповедниците изказват мнение, че правоверните т.е. изповядващите традиционен ислям трябва да бъдат премахнати. В уахабизма има и политическа страна. Всякакви форми на управление на държавността освен шериата са недействителни, поради това в това разклонение на исляма се практикува – трактир т.е. изключване от исляма". "Разпространението на това учение в исляма става със средствата за масово осведомяване и образователната система, спортните клубове, затворите....", смята проф. Савин.

По ред след проф. Савин говори Христос Якову, директор на Кипърския изследователски център. Неговата тема бе фокусирана върху проблема с хомосексуализма в съвремието и срещата му с трационализма.

"В Европа много интензивно се насърчава "антирасисткото" законодателство. Това е опит за изтласкване на онези, които имат различно мнение", каза в доклада си Христос Якову. Той подчерта още, че малцинството в лицето на хомосексуалната общност не само се приравнява на мнозинството в лицето на хетеросексуалните, но и вече се налага над него. Той даде пример с провелото се музикално шоу Евровизия, на което победител бе атрактивният изпълнител Кончита Вурст. "През 2014-та на Евровизия победител бе мъж-жена с брада. Кончита се казваше. Той бе много добре представен не толкова заради песента, колкото заради визията му. Детето ми ме попита какво е това - мъж или жена, но аз не можах да му отговоря", каза Якову.

Освен проблемът с хомофобията и хомосексуалността, бе засегнат проблемът с "православния фундаментализъм", като бяха изказани и мнения за положителната страна на консерватизма в Православието, но примерите според дискутиращите са твърде малко за това.

"Не знам дали можем да говорим за завръщане в традицията, защото не се връщаме към традицията, а я носим със себе си", каза Карпасийски епископ Христофор от Кипърската архиепископия. Той подчерта, че "не ние пазим Истината, а се спасяваме и упътваме в Истината и вместо да казваме, че я пазим, е по-добре да кажем, че носим традицията, която показваме чрез живота си".

Утре доклад ще изнесе Негово Високопреосвещенство митрополитът на Загреб и Любляна Порфирий от Сръбската православна църква. Темата върху, която ще сподели своето мнение е: "Фундаментализмът сред православните и православната духовност".

За фундаментализма пък сред неправославните говори протопрезвитер Василий Георгопупос, доцент на богословския факултет на Солунския университет в доклада си на тема: "Протестантският фундаментализъм".

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Ден първи на IX среща за проучване на религиите и гибелните култове в БлагоевградДен първи на IX среща за проучване на религиите и гибелните култове в БлагоевградДен първи на IX среща за проучване на религиите и гибелните култове в БлагоевградДен първи на IX среща за проучване на религиите и гибелните култове в БлагоевградДен първи на IX среща за проучване на религиите и гибелните култове в БлагоевградДен първи на IX среща за проучване на религиите и гибелните култове в БлагоевградДен първи на IX среща за проучване на религиите и гибелните култове в БлагоевградДен първи на IX среща за проучване на религиите и гибелните култове в БлагоевградБългарската група в IX международен форум за проучване на религиите и гибелните култове
« предишна новинаследваща новина »