ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ден първи на IX среща за проучване на религиите и гибелните култове в Благоевград

23 септември 2016 17:40, Неврокопска митрополия
Ден първи на IX среща за проучване на религиите и гибелните култове в Благоевград

Рано тази сутрин с утринно богослужение отслужено от йеромонах Теофил започна първият ден от международната православна девета среща за проучване на религиите и гибелните култове.

В самото начало на форума бяха прочетени поздравителни адреси от Румънския патриарх Даниел и Полския архиепископ Сава.

В първия ден доклади изнесоха проф. Александър Савин от православния Свето-Тихоновски хуманитарен университет в Москва на тема: "Фундаментализъм в исляма: духовни, социални и културни последствия".

В своя доклад проф. Савин изказа мнение, че терористичните актове, които се случват особено често през последните месеци, са проява на ислямски фундаментализъм воден от националистически идеи. Според професора това е най-притеснителното поради факта на неговата деструктивност. Савин разгледа и различните движения на ислямските партии, като обърна внимание на едно от тях, което има основна цел за създаване на една свръхдържава обединяваща всички мюсюлмани шиити, като основното им внушение, е че са с особен род и произход. Александър Савин обърна внимание още и на уахабизма, като най-радикалното разклонение в исляма. "Той се формира в борбата на арабите с разпадащата се османска империя. Проповедниците изказват мнение, че правоверните т.е. изповядващите традиционен ислям трябва да бъдат премахнати. В уахабизма има и политическа страна. Всякакви форми на управление на държавността освен шериата са недействителни, поради това в това разклонение на исляма се практикува – трактир т.е. изключване от исляма". "Разпространението на това учение в исляма става със средствата за масово осведомяване и образователната система, спортните клубове, затворите....", смята проф. Савин.

По ред след проф. Савин говори Христос Якову, директор на Кипърския изследователски център. Неговата тема бе фокусирана върху проблема с хомосексуализма в съвремието и срещата му с трационализма.

"В Европа много интензивно се насърчава "антирасисткото" законодателство. Това е опит за изтласкване на онези, които имат различно мнение", каза в доклада си Христос Якову. Той подчерта още, че малцинството в лицето на хомосексуалната общност не само се приравнява на мнозинството в лицето на хетеросексуалните, но и вече се налага над него. Той даде пример с провелото се музикално шоу Евровизия, на което победител бе атрактивният изпълнител Кончита Вурст. "През 2014-та на Евровизия победител бе мъж-жена с брада. Кончита се казваше. Той бе много добре представен не толкова заради песента, колкото заради визията му. Детето ми ме попита какво е това - мъж или жена, но аз не можах да му отговоря", каза Якову.

Освен проблемът с хомофобията и хомосексуалността, бе засегнат проблемът с "православния фундаментализъм", като бяха изказани и мнения за положителната страна на консерватизма в Православието, но примерите според дискутиращите са твърде малко за това.

"Не знам дали можем да говорим за завръщане в традицията, защото не се връщаме към традицията, а я носим със себе си", каза Карпасийски епископ Христофор от Кипърската архиепископия. Той подчерта, че "не ние пазим Истината, а се спасяваме и упътваме в Истината и вместо да казваме, че я пазим, е по-добре да кажем, че носим традицията, която показваме чрез живота си".

Утре доклад ще изнесе Негово Високопреосвещенство митрополитът на Загреб и Любляна Порфирий от Сръбската православна църква. Темата върху, която ще сподели своето мнение е: "Фундаментализмът сред православните и православната духовност".

За фундаментализма пък сред неправославните говори протопрезвитер Василий Георгопупос, доцент на богословския факултет на Солунския университет в доклада си на тема: "Протестантският фундаментализъм".

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Ден първи на IX среща за проучване на религиите и гибелните култове в БлагоевградДен първи на IX среща за проучване на религиите и гибелните култове в БлагоевградДен първи на IX среща за проучване на религиите и гибелните култове в БлагоевградДен първи на IX среща за проучване на религиите и гибелните култове в БлагоевградДен първи на IX среща за проучване на религиите и гибелните култове в БлагоевградДен първи на IX среща за проучване на религиите и гибелните култове в БлагоевградДен първи на IX среща за проучване на религиите и гибелните култове в БлагоевградДен първи на IX среща за проучване на религиите и гибелните култове в БлагоевградБългарската група в IX международен форум за проучване на религиите и гибелните култове
« предишна новинаследваща новина »