ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Втори и последен ден на IX среща за проучване на религиите и гибелните култове

24 септември 2016 13:58, Неврокопска митрополия
Втори и последен ден на IX среща за проучване на религиите и гибелните култове

Днес завърши втория и последен ден от провелата се в Благоевград конференция за проучване на гибелните култове и религии.

От името на Негово Високопреосвещенство Порфирий, митрополит на Загреб и Любляна от Сръбската православна църква доклад прочете Карпасийският епископ Христофор. Докладът бе на тема: "Фундаментализмът сред православните и православната духовност".

В него митрополит Порфирий започна с цитат от светия старец Паисий Светогорец, като каза, че "християнинът не трябва да бъде фанатик". По думите на митрополита на Загреб и Любляна, Православната църква винаги е поставяла ценността на човешката личност и се е борила срещу религиозния фундаментализъм.

"Днес съществуват много видове фундаментализъм, който по начало е консервативно войнствено движение, което се придържа строго към спазването на свещените текстове", казва в доклада си митрополит Порфирий. Според него явлението на крайни, зилотски течения е едно общо явление, което се наблюдава във всички вероизповедания.

"Простият консерватизъм, православизъм, се изразява, когато Православието става идеология, която защитаваме, за да не бъде нарушена. Идеология, забележете, а не православие", каза в доклада си митрополитът.

Той обясни, че терминът "фундаментализъм" се явява в едно по-обхватно движение, което може да включи крайния консерватизъм и фанатизъм.

"В религиозната област тенденциите от фундаментализма се проявяват често с по-тежки последици на социално и обществено ниво. Основни черти на фундаментализма са завръщането и упорстването в традицията, както и убеждението, че "пазителят" на тази традиция представлява някакъв вид съдия без разбиране на другия. Това кара фундаменталистите да приемат насилствени практики", каза още в доклада си митрополит Порфирий. Той подчертава, че "хората, които имат проблем с фундаментализма (са фундаменталити б.р.) показват духовно разложение, антихристиянска и саморазушителна мания". Митрополитът обръща и внимание на явлението фундаментализъм в православието. Той каза, че "фундаментализмът не е нов феномен, среща се навсякъде в света и във всяка една епоха. В православното християнство такива явления се намират в пълен възход. От гледна точка на индивидуалните различия е ясно, че винаги ще съществуват хора с такива наклонности", казва митрополит Порфирий.

Според него "духовният опит на Църквата и на богословския подход показват, че такива движения са останали маргинални. Няма да е трудно, човек да намери доводи за това, че фундаментализма може да представлява разрушение на автентичната богословска мисъл".

В доклада си митрополит Порфирий даде и втори цитат от стареца Паисий, който казва: "Предпочитам човека с цигара и вестник, отколкото да представя себе си като светец". "Това не означава всички да тръгнем с цигара, а да не изграждаме въображаема святост и хората да ни мислят за светии", каза още митрополитът.

"Трагично е, когато виждаме, че православен християнин казва, че служи на Бога, а диаментрално се намира на другия край на нещата". В доклада си митрополит Порфирий говори и за притчата за Митаря и Фарисея, а в заключение каза: "лесно може да се направи изводът, че у Православието може да се срещне фундаменталистки прочит на отците на Църквата. Човек с фундаменталистки възгледи казва, че използва всички начини да запази вярата от модерните неща в света. Такъв човек се затваря в едно или две мнения от богатата църковна традиция. Необходимостта на тези човеци да съгласуват този тесен подход към фундаментализма води до превръщането на православието в идеология. Финдаментализмът се явява напълно противен на Православната църква, от живота на неизменната православна вяра, която се основава на седемте вселенски събора. Това (фундаментализмът б.р.) поражда разкол и оклеветяване на живота на православния християнин", каза още митрополит Порфирий.

По програма, след митрополита на Загреб и Любляна, доклад изнесоха техни благоговейнства свещ. Антониос Панаи и свещ. Илия Кутрафурис от Кипърска православна църква, който бе на тема: "Фундаментализмът в движението "Нова епоха" (Ню Ейдж)".

В него отците говориха за открития и прикрития вид фундаментализъм. "Може да бъде наречен прикрит фундаментализъм, този който използва термините на мултикултурализма и модерния изказ", казаха в доклада си свещениците. По думите им движението Ню Ейдж използва социалните мрежи, медиите за масово осведомяване, мултимедиини способи и пр. "Този вид фундаментализъм не се отдава на кланета, убийства с газ и пр., но се занимава с душевни убийства", казаха още те.

По време на доклада бе показана презентация с примери на такава пропаганда в Кипър, където деца след спортен турнир са накарани да отдадат почит на древногръцкия пантеон. Те споделиха още и за една фанатична група неоезичници, която иска промяна в летоброенето, тъй като сегашното започвало с Христа. Тяхното пък започва с първата олимпиада. "Те искат и въвеждането на техни часове по вероучение", казаха още свещ. Антониос Панаи и свещ. Илия Кутрафурис. Като завършек отците споделиха и разказ за съпротивата на родители, които се възпротивили децата им да практикуват йога в детската градина.

След като бяха прочетени докладите в дискусията бе повдигнат въпросът и за разясняването и по-обстойно обяснение на термините "традиция" и "модернизъм".

По програма последва сформирането на работни групи, които подготвиха заключителните документи, които ще бъдат изпратени до всички Поместни православни църкви. Текстовете бяха обсъдени и бяха предложени четири проекто-документа.

Документите бяха представени в четири групи, а темите бяха:

- „Фундаментализмът в Исляма: Духовни, социални и културни проявления”, представена от проф. Александър Дворкин и проф. Александър Савин.

- „Фундаментализмът в сектите и новите еретически учения”, представена от свещ. Антоний Панаи и свещ. Илия Кунтрафурис.

- „Фундаментализмът сред православните и православната духовност”, представена от свещ. Димитриос Костопулос и проф. Иван Желев.

- „Хомосексуалните и налагането на техните възгледи на обществото”, представена от Христос Янку.

Документите бяха обсъдени и одобрени от представителите на Поместните православни църкви, които взеха участие в IX среща за проучване на религиите и гибелните култове в Благоевград. Бе прието и общо комюнике, което ще бъде разпространено до всички Поместни православни църкви и средствата за масова информация. Текстът ще бъде преведен на: български, руски, гръцки и английски език.

Заключително слово каза Карпасийският епископ Христофор, като благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит за благословението, както и на Неврокопския митрополит Серафим за гостоприемството. „Благодаря на всички, защото положихте много жертви и работите за пастирската дейност на Църквата. Пожелавам ви Божията благодат да ви бъде дадена не само на небето, но и още сега – на земята”, каза епископ Христофор.

Карпасийският епископ Христофор каза още, че е получил покана от митрополита на Варшава Сава, с който ще се срещне, за да обсъдят провеждането на X конференция през 2017 г. в Полша.

По-късно през деня гостите и участниците във форума ще посетят Рилската св. Обител, където ще вземат молитвено участие във вечерното богослужение. Предвижда се утре в катедралния храм „Св. Въведение Богородично” да бъде отслужена тържествена архиерейска св. литургия, в която участие ще вземат духовниците-гости от Поместните православни църкви. Литургията ще бъде предавана на живо по БНТ2 с начален час 9,00.

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Втори и последен ден на IX среща за проучване на религиите и гибелните култовеВтори и последен ден на IX среща за проучване на религиите и гибелните култовеВтори и последен ден на IX среща за проучване на религиите и гибелните култовеВтори и последен ден на IX среща за проучване на религиите и гибелните култовеВтори и последен ден на IX среща за проучване на религиите и гибелните култове
« предишна новинаследваща новина »