ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ЦРИК "Св. св. Кирил и Методий" участва в работата на ІХ среща на мрежата за проучване на религиите и гибелните култове (ФОТОРЕПОРТАЖ)

27 септември 2016 10:26, Софийска митрополия
Патриарх Неофит, митр. Серафим и еп. Григорий

С благословението на Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Александър Георгиев, предстоятел на столичния храм "Св. св. Кирил и Методий", в периода 22-25 септември 2016 г. работещият при него Център за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий" (ЦРИК) взе участие в ІХ среща на Междуправославната мрежа от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове. Тази година конференцията бе на тема: „Фундаментализмът – вярност към традицията или модернизъм?”.

Форумът се проведе с благословението на Св. Синод на БПЦ-БП и при домакинството на Неврокопска епархия в гр. Благоевград.

Срещата бе открита лично от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, който е продължител в това дело на дейността на своя приснопаметен предшественик Неврокопски митрополит Натанаил (един от първите съучредители на мрежата за проучване на религиите и сектите).

От страна на Софийска св. митрополия в откриването, заседанията и закриването със съборна св. Литургия на форума в Благоевград участва Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит.

ЦРИК бе представляван от своя директор - д-р Десислава Панайотова и от експертния си сътрудник г-н Бисер Божков. Те допринесоха активно в работата на срещата чрез обмяна на опит, мнения и материали с останалите участници, както и с даване на работещи предложения, част от които залегнаха във финалните документи на срещата.

От дискусиите по различни аспекти на темата изкристализира единодушното убеждение, че светът ежедневно страда:

- от проявите на радикалния ислям;

- от неотстъпните искания на Ню Ейдж групите за завръщане към "езическите корени" и окултизма;

- от абсолютистките претенции на LGBT кръговете за всеобщо и повсеместно легализиране на алтернативната сексуалност и произтичащите от нея отношения и форми на "брачно" съжителство, детски осиновявания, образователни тенденции и пр.

Срещата се обедини и около убеждението, че фундаментализмът е неприложимо понятие към светото Православие. Но и отбеляза, че сред някои православни се наблюдават явления, които нямат православен, а фанатичен дух. Това са основно два полюса на религиозно мислене и поведение с околоправославен характер, които са еднакво неправилни и вредни:

- опазващият/охраняващият истината фундаментализъм (напр. той превръща календарния въпрос от канонико-литургически в догматически и на тази основа твърди, че в Поместните православни църкви, които празнуват по нов стил, няма Божия благодат и вечно спасение, и пр.);

- либералният/релативизиращият истината фундаментализъм (напр. той признава и с всякакви средства се опитва да налага "теорията на клоните" - неправилното еклесиологично учение, че Църквата има няколко легитимни разклонения - Православие, дохалкидонско християнство, римо-католицизъм, протестантизъм; отрича неизменната ценност и валидност на Свещ. Писание и Свещ. Предание на Църквата, на църковните канони и светоотеческото наследство и мн. др.)

Това са форми на псевдоправославие, от които православните християни трябва да се пазят.

На 24 септември в Рилската св. обител участниците във форума изпросиха за своите трудове духовната помощ и всегдашно напътствие на св. Йоан Рилски Чудотворец при любезно посрещане от Риломанастирското братство с благословението на неговия игумен Адрианополски еп. Евлогий.

Днес, 25 септември 2016 г., ІХ среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове, завърши със съборна св. Литургия в митрополитския храм "Въведение Богородично" - Благоевград, която бе оглавена от Неврокопския митрополит Серафим и в която му съслужиха Сафийтски епископ Димитрий (Антиохийска патриаршия, Сирия), Врански епископ Пахомий (Сръбска православна църква), Карпасийски епископ Христофор (водещ организатор на инициативата, Кипърска архиепископия), Браницки епископ Григорий, Софийски викарий, и множество архимандрити, йеромонаси, свещеници и дякони от Поместните православни църкви - участници в срещата.

Така форумът приключи с всеобща молитва и призив за верност към Христа чрез единство във вярата, чрез единство в тайнствата и чрез единство в любовта.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Д.Панайотова, архим. Самуил, А.Карадаков, М.Бакалов

 

 

Снимки

Молебен за откриването на IX Междуправославна срещаМолебен за отриването на IX среща в БлагоевградМолебен за откриването на IX Междуправославна срещаМолебен за отриването на IX среща в БлагоевградПатриаршеското слово за откриване на IX среща в БлагоевградПатриарх Неофит с митр. Серафим, еп. Григорий и йером. Михаил (от Грузия)Д.Панайотова и Б.Божков с йером. Махаил Брегвадзе (Грузия) и проф. Савин (Русия)Представителите на ЦРИК "Св. св. Кирил и Методий" - СофияПарк "Бачиново"Кипърски участници в срещатаГръцки духовници-участници в срещатаПроф. Александър Савин - МоскваХристос Якову - КипърРуснаци, българи, поляци и грузинци в работна групаПроф. Александър Дворкин (Москва) координира работата на групатаРуснаци, българи, поляци и грузинци в работна групаРуснаци, българи, поляци и грузинци в работна групаРуснаци, българи, поляци и грузинци в работна групаРуснаци, българи, поляци и грузинци в работна групаПротопрезвитер Питър Хеерс и преводачът Алексей СтамболовСъвместно заседание на IX среща за религиите и гибелните култове, БлагоевградБраницки еп. ГригорийПроф. Александър Дворкин (Москва) чете два от изработените документиПреводачите на IX среща за религиите и гибелните култове, БлагоевградПаметна снимка от IX среща за религиите и гибелните култове, БлагоевградУчастниците - на поклонение в Рилската св. обителРилска св. обителРило-манастирският храм "Рождество Богородично"При св. Йоан Рилски Чудотворец"Лик преподобних" начело със св. Йоан РилскиВрански епископ Пахомий (Сръбска православна църква)Сафийтски еп. Димитриос (Антиохийска патриаршия), Врански еп. Пахомий, йером. Михаил (Груз.правосл.църква)Отче Йоане, моли Бога за нас!Храм "Въведение Богородично" - БлагоевградГробът на приснопаметния Неврокопски митр. БорисНеврокопски митрополит Серафим - домакин на IX среща за религиите и култоветеСафийтски еп. Димитриос (Антиохийска патриаршия) и Карпасийски еп. Христофор (Кипърска архиепископия)Врански епископ Пахомий (СПЦ) и Браницки еп. ГригорийСв. Литургия в Благоевград, храм "Въведение Богородично", 25.09.2016 г.Св. Литургия в Благоевград, храм "Въведение Богородично", 25.09.2016 г.Св. Атанасий Александрийски - стълб на ПравославиетоСв. Литургия в Благоевград, храм "Въведение Богородично", 25.09.2016 г.Св. Литургия в Благоевград, храм "Въведение Богородично", 25.09.2016 г.Св. Литургия в Благоевград, храм "Въведение Богородично", 25.09.2016 г.Неврокопски митрополит Серафим Св. Литургия в Благоевград, храм "Въведение Богородично", 25.09.2016 г.Св. Литургия в Благоевград, храм "Въведение Богородично", 25.09.2016 г.Неврокопски митрополит Серафим и Карпасийски еп. ХристофорНеврокопски митрополит Серафим и Карпасийски еп. ХристофорСв. Литургия в Благоевград, храм "Въведение Богородично", 25.09.2016 г.Св. Литургия в Благоевград, храм "Въведение Богородично", 25.09.2016 г.Храм "Въведение Богородично" - Благоевград"Спаси, Господи, люди Твоя...!"
« предишна новинаследваща новина »