ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествена св. литургия в Благоевград, в която взеха участие духовници от Поместни православни църкви

25 септември 2016 18:04, Неврокопска митрополия
Тържествена св. литургия в Благоевград, в която взеха участие духовници от Поместни православни църкви

Официално днес бе кулминацията на межуправославния форум, който бе проведен в Благоевград. В катедралния храм "Св. Въведение Богородично" бе отслужена тържествена св. литургия, която бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. В съслужение с него бяха Негово Преосвещенство Димитрий, епископ на Софита от Антиохийската патриаршия, Негово Преосвещенство Врански епископ Пахомий от Сръбската патриаршия, Негово Преосвещенство Карпасийски епископ Христофор от Кипърската архиепископия, Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит и духовници от Руската, Румънската, Българската и Грузинската патриаршия, както и свещеници от Кипърската, Критската, Албанската и Полската архиепископия.

Богослужението бе предавано на живо по БНТ2. По време на литургията любопитно за жителите на Благоевград и епархиотите от Неврокопска епархия бе да чуят изказвани възгласи на арабски, гръцки, български, църковнославянски, грузински, полски и сръбски език. Апостолското и Евангелското четиво бяха прочетени на български и гръцки език. В края на богослужбата с благодарствено слово към домакина митрополит Серафим, се обърна Карпасийският епископ Христофор. В него той каза: "Съборността в Църквата се изразява в два уникални начина. Първият е единството във вярата, а вторият е единството в тайнствата и по-специално в св. Евхаристия. Така че, когато имаме единство във вярата и единство в тайнствата, особено в тайнството на Евхаристията, стигаме до общение и единство с Главата на Църквата - Христос". Епископ Христофор каза, че през последните няколко дни в Благоевград пребивават представители на почти всички православни страни и църкви, за да обсъдят как могат да съхранят това единство на вярата и единството в св. Тайнства от ересите и гибелните култове. "И това правим, не защото православието се намира в опасност, а защото ние самите рискуваме да загубим православието и вярата и ако ние загубим православието т.е. вярата, която е завещана от апостолите, пророците и светиите рискуваме да загубим преди това единството си с Главата на църквата - Христос и да престанем да бъдем църква. Църквата е едно сигурно, безопасно място, което ни осигурява вечния живот на Небето", каза епископ Христофор.

Той благодари на митрополит Серафим, който "чрез любезното си домакинство даде възможност да обсъдим нещата около вярата, църквата и Истината, както и да преживеем единството на вярата в тайнството на Божествената евхаристия", каза още той.

Митрополит Серафим от своя страна благодари на всички духовници и богослови, които се включиха във форума и богослужбата. Той каза още: "Днес заедно като едно Тяло Христово, бидейки част от голямото Тяло Христово - Църквата, ние тук отслужихме св. литургия и вие чухте на различни езици как служим заедно една и съща литургия и живеем в тайнството на едната Вяра, в което всички се намираме". Митрополит Серафим пожела още и занапред Неврокопска епархия да става домакин на този вид конференции и форуми, които са от особена важност не само за епархията, но и за православието въобще.

Припомняме, че в Благоевград се проведе IX среща за проучване на религиите и гибелните култове, в която бяха подготвени заключителни документи, които ще бъдат изпратени до всички Поместни православни църкви. Текстовете бяха обсъдени и бяха предложени четири проекто-документа.

Документите бяха представени в четири групи, а темите бяха:

- „Фундаментализмът в Исляма: Духовни, социални и културни проявления”, представена от проф. Александър Дворкин и проф. Александър Савин.

- „Фундаментализмът в сектите и новите еретически учения”, представена от свещ. Антоний Панаи и свещ. Илия Кутрафурис.

- „Фундаментализмът сред православните и православната духовност”, представена от свещ. Димитриос Костопулос и проф. Иван Желев.

- „Хомосексуалните и налагането на техните възгледи на обществото”, представена от Христос Якову.

Документите бяха обсъдени и одобрени от представителите на Поместните православни църкви, които взеха участие в IX среща за проучване на религиите и гибелните култове в Благоевград. Бе прието и общо комюнике, което ще бъде разпространено до всички Поместни православни църкви и средствата за масова информация. Текстът ще бъде преведен на: български, руски, гръцки и английски език.

Очаквайте подробен фото- и видеоматериал.

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Тържествена св. литургия в Благоевград, в която взеха участие духовници от Поместни православни църквиТържествена св. литургия в Благоевград, в която взеха участие духовници от Поместни православни църквиТържествена св. литургия в Благоевград, в която взеха участие духовници от Поместни православни църквиВрански еп. ПахомийНегово Преосвещенство Димитрий, еп. на СофитаКарпасийски еп. ХристофорБраницки еп. ГригорийТържествена св. литургия в Благоевград, в която взеха участие духовници от Поместни православни църквиТържествена св. литургия в Благоевград, в която взеха участие духовници от Поместни православни църкви
« предишна новинаследваща новина »