ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Вълнуваща премиера в двореца „Врана“ по случай Деня на Независимостта

26 септември 2016 10:33, Софийска митрополия
Вълнуваща премиера в двореца „Врана“ по случай Деня на Независимостта

На 20 септември т.г. по случай Деня на Независимостта – 22 септември, 155 години от рождението на Цар Фердинанд I и 20 години от завръщането на НВ цар Симеон II в Родината, в Тронната зала на двореца “Врана” бе представена книгата “Завръщането на Симеон II. Документална хроника в слова и дела” на Йордан Динев, както и новият документален филм “Монархът”, посветен на живота на цар Фердинанд I. Събитието се проведе с почетното присъствие на Техни Величества цар Симеон II и царица Маргарита.

Специален гост на събитието бе Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит, съпровождан от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Браницки епископ Григорий - викарий на Софийска митрополия, протосингела на Софийска митрополия - ставр. ик. Ангел Ангелов и декана на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Александър Омарчевски. Сред гостите бяха също заместник – кметът на София г-н Тодор Чобанов, посланици, дипломати, представители на политическия, културния и обществен елит у нас, както и специално пристигналата за случая група френски общественици и културни дейци, водени от г-н Бернар Сале - президент на асоциацията “Le Valoa Monarchique”, и г-жа Никол Гарние - директор на музея “Конде”, които в партньорство с асоциация „La joie des horizons” участват в подготовката и реализацията на филма „Монархът“.

Събитието бе открито от г-жа Мълвина Господинова, историк, автор и сценарист на документалния филм за живота на цар Фердинанд I. Тя приветства гостите с „Добре дошли в двореца “Врана“- домът на българските царе, на българското царско семейство“ и припомни изключителното историческо значение на датата 22 септември 1908 г., от която започва летоброенето на независима и свободна България.

Новата книга „Завръщането на Симеон II” на българския предприемач и дарител Йордан Динев представи председателят на Фондация “Българска памет - Братя Диневи” историкът Стоян Райчевски. В своето изложение той запозна гостите и с дейността на фондацията, поставяща си родолюбиви цели като строителството и реставрацията на храмове, възстановяване на войнишки гробове и паметници, свързани с героичното минало на България, издаване на исторически книги и др.

Особено емоционално изказване направи авторът на презентираната книга Йордан Динев, като първо благодари за „възможността да представи книгата си в дома на българските царе и династията, която направи България от краен санджак на Османската империя в модерна и уважавана държава.” Той изрично подчерта помирителната роля за българското общество и за Църквата на цар Симеон и обясни, че е бил провокиран да опише спомените си от завръщането на царя и да представи богат документален материал, защото днес за тези събития се говори малко – информация за тях липсва в общественото пространство. Авторът сподели и лични спомени от някои интересни и неизвестни моменти при завръщането и посрещането на НВ цар Симеон в Родината.

Слово произнесе и НВ цар Симеон. Той благодари на г-н Динев за огромната помощ още от първия ден на пребиваването си в България, както и за родолюбивите му начинания. Особена благодарност бе изказана и за продуцирането на филма “Монархът”, който разкрива много непознати истини от новата ни история. Царят завърши изказването си с думите: “Нужно е да си припомняме историята, за да имаме упование в бъдещето на нашата Родина, защото, както често пъти съм казвал, който не познава историята си, едва ли има бъдеще”.

Изказване направи и президентът на „Le Valoa Monarchique”- г-н Бернар Сале. Споделяйки чудесните впечатления от посетените места по време на престоя си в България, от богатата история и култура на нашия народ, той завърши словото си на български с възгласа „Да живее България!“

След официалното представяне започна прожекцията на документалния филм „Монархът“, съвместен проект на асоциациите „La joie des horizons” и „Le Valoa Monarchique”, втори филм от документалната поредица за Третото българско Царство (първият филм от поредицата е „Княгиня Клементина – аристократичната благодетелка на България“). Във филмовия разказ, със специалното участие на Негово Величество цар Симеон II, са включени представители и от Франция, и от България – Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и Русенският митрополит Наум, историци, общественици, които осветляват различни документални факти за изключителната роля на цар Фердинанд в изграждането и модернизирането на следосвобожденска България, за неговото ктиторство и инициатива за построяването на много православни храмове и паметници, посветени на Освободителната руско-турска война, сред които са и паметникът на Шипка и паметникът на Цар Освободител в центъра на столицата и много други.

Филмовото повествование се води от богослова Божидар Петров, оператори на филма са Дамян Гюров и Андре Пеле, а редактор е Алена Антонова. Автор и сценарист е историкът Мълвина Господинова. Лентата е с продължителност един час и 25 минути. Във филма са използвани много архивни документи и богат снимков материал, а заснемането е осъществено в Chateau de Chantilly, Франция, в Русе, Велико Търново, Преображенския манастир, Плевен и София, както и в дворците „Царска Бистрица“ и „Врана“. Продуцент на филма е Фондация „Българска памет – Братя Диневи“, с чиято подкрепа е осъществен целият проект.

Фоторепортаж може да видите на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-bptz/1070-%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%B2-%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B0-%E2%80%9E%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%E2%80%9C-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0#

 

Източник: http://www.kingsimeon.bg/
Снимки: Нина Комарова

 

 

Снимки

Паметна снимкаВълнуваща премиера в двореца „Врана“ по случай Деня на Независимостта
« предишна новинаследваща новина »