ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит се срещна с народния представител г-н Васил Антонов

30 септември 2016 13:17, Отдел "Връзки с обществеността"
Българският патриарх Неофит се срещна с народния представител г-н Васил Антонов

Държавата и Църквата, всяка в своята област и в своето служение, трябва да си взаимодействат и допълват, като се уважават и зачитат взаимно! Ние можем и трябва да си сътрудничим, защото благото на хората е наша обща грижа! - това каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит по време на срещата си с народния представител г-н Васил Антонов.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна днес с г-н Васил Антонов - заместник-председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека при Народното събрание и ръководител на българската делегация в Интерпарламентарната асамблея по православие /ИПАП/. По време на последната, 23-та Генерална асамблея на Интерпарламентарната асамблея по православие, която се проведе през юли 2016 г. в Солун, Гърция, г-н Васил Антонов бе избран за докладчик в Комитета за сътрудничество на междупарламентарната асамблея на Евразийската икономическа общност.

В срещата взеха участие и Ловчанският митрополит Гавриил, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Неврокопският митрополит Серафим, както и гл. секретар на Св. Синод архим. Герасим.

Двете страни обсъдиха възможността България да е домакин на следващата асамблея, която ще се състои през 2017 г., както и темите, които могат да се разгледат от участниците в нея.

По време на срещата бе засегнат и въпроса за внесените в Народното събрание Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията.

Европейската интерпарламентарна асамблея по православие e учредена през 1993 г. под егидата на Европейския парламент. Мисия на асамблеята е да популяризира и утвърждава християнските ценности. Членуват 26 държави, европейски, както и депутати от Австралия, Палестина, САЩ и др. България, която е член на асамблеята от създаването ѝ през 1993 г., участва в работата ѝ с постоянна делегация от Народното събрание, чийто ръководител понастоящем е г-н Антонов.

 

 

« предишна новинаследваща новина »