ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Темата в предаването „Таворска светлина”, на 25 април, ще бъде „Как Петър се избави от порока на наркоманията”.

23 април 2010 15:23, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Таворска светлина

В предаването „Таворска светлина”, което ще се излъчи на 25 април, гост ще бъде Петър Тодоров Маринов

Темата: Личен опит - Как Петър се избави от порока на наркоманията?

Наркотични вещества (наркотици) са група фармакологични вещества, които действат предимно върху централната нервна система и при внасяне в организма предизвикват ступор, който може да се чувства като успокоение или наркотичен сън.

Терминът „наркотик” се смята, че идва от гръцкия лекар Гален и се отнася към вещества, които притъпяват сетивата и усещанията и/или произвеждат състояние на вцепененост, скованост или лека парализа. Гален отбелязва корена от мандрагора и опиума като основни представители на наркотичните вещества.

Ефектите на наркотичните вещества зависят от дозата, начина, по който влизат в човешкото тяло, а също и очакванията на консумиращия ги. Отделно от тяхната клинична употреба за лечение на болка, кашлица или остра диария, наркотичните вещества имат свойството да произвеждат състояния на блаженство и еуфория, а също да редуцират агресия и тревожност. Последното води до широката им употреба като развлекателни дроги и свойството да предизвикват зависимост у някои от ползващите ги.

В следствие на немарлива, невнимателна и голяма употреба на наркотични вещества може да се увеличи рискът от инфекции, болести, или да се стигне до предозиране и смърт.

Въпросите в предаването:

Наркотиците като вещества, които бързо променят психическото състояние на човека и към тях се развива зависимост.

Има ли ситуация, в която си заслужава да пробваш наркотик?

Употребата на наркотик лишава ли човека от свободата му?

Наркотиците увреждат ли сериозно здравето на човека?

Приемането на наркотици решава ли проблема, или създава нови?

Всеки, който употребява наркотици, рано или късно нарушава ли закона?

Попадането в наркотична зависимост е бързо и неусетно, а освобождаването от нея е крайно трудно и бавно, вярно ли е това твърдение на специалистите според теб и как ти лично се избави от този страшен бич на съвременното ни общество?

Какво ще пожелаеш на тези, които все още употребяват наркотични вещества, какво е твоето послание към тях?

Какво ти даде Църквата в процеса на оздравяването ти?

Гостът - Петър Тодоров Маринов - е роден на 17.03.1988 г. в гр. Шумен. Завършил е Професионална гимназия по облекло, хранене и химически технологии "Проф. д-р Асен Златаров", Шумен, със специалност хлебопроизводство и сладкарство. Работил е в сладкарски цех и в завод за алуминиеви изделия.

За себе си той споделя: "Преди време бях друг човек - без морал, загубил и себе си, и достойнството си. Бях потъмнил в себе си Божия образ до степен, че бях станал слуга на тъмните сили. Приятелите и родителите ми, ми обърнаха гръб, макар и в началото да имаха желание да ми помогнат, но аз, с агресия и арогантно поведение към тях ги отблъсквах. Не исках никой да се меси в личното ми пространство, пък било то и погрешно. Имах приятелка, която обичах много и все още много обичам, но... вече е бивша. Докато бях с нея, бях щастлив, но сякаш мрак погълна душата ми, когато започнах да вземам наркотици.

В началото и аз не знам защо. Макар и за кратко те оказаха влияние на душата ми. След година и половина спрях да ги вземам, но започнах да пия. И така отново щастието ми се изпари.

Известно време се лутах и разбрах, че не искам да пропадам повече, но не можех да се справя сам с проблема. Затова потърсих за помощ Бога и Църквата, която Той Сам основа на земята. За моя изненада Той отвърна на молитвата ми - срещнах свещеник, който отговори на множество мои въпроси и търсения. Той ми показа пътя към Бога и доброто, каза ми, че Бог е милостив, всеопрощаващ и винаги очаква обръщането и поправянето на чедата си. Изповядах се, след като разбрах какво точно е тайнството изповед, постих, отново се изповядах и приех Св. Причастие.

Видях светлина в тунела, разбрах, че Христос е пътят, истината и животът и че само Той може да ме освободи от алкохолната и наркозависимостта. Аз се изправих на крака и започнах да си връщам загубеното.

Бих искал да споделя и следното: когато посетих храма по време на литургия, когато трябваше да приема Св. Причастие, погледнах към иконите и се разплаках като дете. Исках помощ свише, но усещах и своята греховност.

Това бе началото на духовното ми обновление. След Св. Причастие почувствах Нечие невидимо присъствие и То ме успокояваше и внушаваше, че всичко ще е наред и аз ще се поправя. Най-важното беше, че усетих Божията любов и разбрах, че не съм сам..."

Материалът подготви: свещеник Васил Василев

 

 

Снимки

Петър Тодоров Маринов
« предишна новинаследваща новина »