ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Антоний отслужва възпоменателна служба за Старозагорски митрополит Павел

30 септември 2016 17:08, Отдел "Връзки с обществеността"
Старозагорски митрополит Павел

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, наместник на овакантената Старозагорска епархия, ще отслужи утре панихида в памет на Старозагорски митрополит Павел, починал на 5 октомври 1940 г. на 58-годишна възраст.

Тази вечер митрополит Антоний ще извърши Трисагий на гроба на приснопаметния Старозагорски митрополит, погребан в двора на катедралния храм „Св. Димитрий” в Стара Загора. Утре, 1 октомври, наместникът на старозагорската катедра ще отслужи задно с местното свещенство Заупокойна св. Литургия и панихида за упокоение душата на митрополит Павел.

Припомняме, че на своето заседание от 28 септември Св. Синод на БПЦ-БП освободи поради продължително тежко здравословно състояние и неспособност да изпълнява задълженията си на Епархийски митрополит досегашния Старозагорски митрополит Галактион и назначи Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний за управляващ овакантената епархия, като му възложи да проведе избор за нов митрополит и да управлява епархията, до встъпването в длъжност на новоизбраният Старозагорски митрополит. След като посети митрополит Галактион в болницата, още на следващия ден митрополит Антоний отпътува за овакантената епархия, за да поеме управлението ѝ. Той се срещна с представителите на местната власт и свика заседание на епархийския съвет за обсъждане на създалата се ситуация.

 

 

« предишна новинаследваща новина »