ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Покров на Пресвета Богородица в Бачковския манастир

01 октомври 2016 12:52, Бачковска света обител
Покров на Пресвета Богородица в Бачковския манастир

Явяването на необозримата милост на майката Божия и Царица небесна, Пресвета Богородица, във Влахернския храм пред очите на св.Андрей Юродиви ради Христа и ученика му Епифаний, бе отбелязано с вдъхновена богослужба, водена от игумена на манастира, архим.Симон в съслужение с братята на манастира. Вълнуващо бе и пението на певците манастирски на този свят и специален за тях ден.

Застъпничеството и молитвата на Пресветата майка по благодатта й, разпростряна над православния народ, взет под честния й покров, видял доброволно приелият юродство, в безкомпромисния си отказ от всичко мирско, Андрей. Тази благодат, разстлана от искрящия омофор на Приснодевата, продължава да съпътства всеки искрено вярващ приел кръщението в името Христово. Тази е благодатта, която ще ни преведе непокътнати през злокозните на нечестието и превратностите на отсамния живот, в царството на Сина, Отца и Духа, по мярата на нашето упование.

На днешния ден е празник и на огласящите храмовете с песнопения, църковните певци и псалти, следовниците на преподобните Роман Сладкопевец, творец на Богородичния Акатист, и Иоан Кукузел, българин родом, останал ненадминат песнохвалител Господен в православното средновековие.

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

Покров на Пресвета Богородица в Бачковския манастирПокров на Пресвета Богородица в Бачковския манастирПокров на Пресвета Богородица в Бачковския манастирПокров на Пресвета Богородица в Бачковския манастирПокров на Пресвета Богородица в Бачковския манастирПокров на Пресвета Богородица в Бачковския манастир
« предишна новинаследваща новина »