ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия и дяконско ръкоположение в столичния храм „Преображение Господне”

25 април 2010 17:38, Софийска митрополия
Празник в храм "Преображение Господне"

В четвъртата неделя след Възкресение Христово - Неделя на разслабления, в столичния храм „Преображение Господне” бе отслужена архиерейска св. Литургия. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тя бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея в богослужбата взеха участие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, храмовото духовенство и дякон Иван Петков.

Изпълнилите храма енориаши бяха особено възрадвани както заради епископската богослужба, така и за това, че станаха духовно съпричастни към дяконско ръкоположение. За служение в Софийска епархия бе възведен в дяконски чин иподякон Здравко Стефанов Димитров от гр. Русе.

Новият дякон е завършил математическата гимназия в родния си град, след което и Биологическия факултет на СУ, специалност „Биотехнологии”. Второ висше образование придобива в Богословския факултет на СУ със степен бакалавър. Понастоящем завършва и магистратура по класическа филология към факултета „Класически филологии” към СУ. Епископът отбеляза неговото старание и това, че той е единствен до този момент, който е научил всички молитви /включително и архиерейски/ при облачението на архиерея. "Неговата ревност, кротост и искрена вяра в Бога са забелязани и затова се пристъпва към настоящото ръкоположение", каза софийският архиерей му пожела вяра, търпение, дръзновение и братска любов и никога да не пропуска молитвеното си правило въпреки трудностите и многобройните грижи. „Нека служението да бъде за радост в домашната ви църква и на нашето църковно общество. На добър час с Божията благадатна помощ!” - завърши еп. Йоан.

При ръкоположението му бе дадено името Захарий. Това име, на един велик богоносен мъж, му бе дадено по негово желание, но и утвърдено чрез жребий, изтеглен на св. престол.

По време на свещеническото причащение проповед за Неделя на разслабления произнесе протойерей Василий Сарян, предстоятел на храма. В своето слово той призова да се огледаме и да ръзсъдим за хората и човеците в съвременния свят. Да размислим върху отговора на нещастния, болен от 38 години човек: „Човек си нямам!”, който се чува и днес от изоставени и забравени хора, от болни, вдовици и старци. (Пълния текст четете в Библиотека: http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=holiday_sermon.xml#razslablenia)

След св. Литургия викарният епископ поздрави многобройните миряни, благодари на отец-предстоятеля и храмовото духовенство за ревността и усърдието им в енорийската работа, за което свидетелства изпълненият храм, за множеството малки християнчета, които пристъпиха към св. Тайни и пожела да бъдем винаги заедно в храма, на съборна църковна молитва и така с Божията помощ да преодоляваме всички препятствия и предизвикателства с търпение и молитва.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празник в храм "Преображение Господне"Празник в храм "Преображение Господне"Празник в храм "Преображение Господне"Празник в храм "Преображение Господне"ПевцитеПевцитеАрхимандрит ГригорийПразник в храм "Преображение Господне"Дяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеСв. Литургия в храм "Преображение Господне"ИподяконитеСв. Литургия в храм "Преображение Господне"Св. Литургия в храм "Преображение Господне"Четене на св. АпостолЧетене на св. ЕвангелиеВеликият входВеликият входАрхимандрит ГригорийВеликият входВеликият входДяконско ръкоположениеНовият дяконНаставнически думи към новия дяконПразник в храм "Преображение Господне"Празник в храм "Преображение Господне"Празник в храм "Преображение Господне"Протойерей Василий Сарян"Оставете децата да дохождат при Мене""Оставете децата да дохождат при Мене"Празник в храм "Преображение Господне"ПевцитеДяконитеПразник в храм "Преображение Господне"Знеполски епископ ЙоанЕп. Йоан раздава нафората
« предишна новинаследваща новина »