ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В София бе осветен параклис в чест на св. Максим Изповедник

10 октомври 2016 15:20, Софийска митрополия
В София бе осветен параклис в чест на св. Максим Изповедник

На 8 октомври (събота) 2016 г. Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит освети параклиса "Св. Максим Изповедник”, устроен в камбанарията на новостроящия се храм „Св. апостол първомъченик и архидякон Стефан” в Южния парк. След като бе извършен краткият богослужебен чин на освещение и бе положен св. антиминс на св. престол, се извърши лития, с която църковното изпълнение влезе тържествено в новоосветения параклис, където бе отслужена и първата св. Литургия в него.

Заедно с владиката съслужиха ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийската света митрополия, ставр. ик. Александър Георгиев, председателят на Църковното настоятелство- ик. Йоан Куков, свещениците Георги Спасов и Сергей Павлов, и дякон Добрин Христов.

Църковните песнопения бяха изпълнени от певци, ръководени от секретаря на Софийска св. митрополия г-н Андрей Касабов. Към тях се присъедини и йеродякон Юстин от Зографската света обител.

С празнично слово към десетките богомолци, изпълнили новоосветения храм, се обърна еп. Григорий.

"Изпълнени сме с голяма радост, че още един дом отваря врати, където да се отправят молитви към нашия Спасител Иисус Христос. Още едно място, където ще бъдем обединявани от вярата си в Спасителя. Място където ще прославяме единия Бог....Имаме нужда от такива места, където да загърбваме всички житейски грижи и да направим това, което Бог ни препоръчва - да се погрижим за нашата безсмъртна душа, която Христос сравнява неслучайно с всички богатства на този свят и които са преходни. Затова нека се потрудим за спасението на нашата душа.

Храмът Господен е мястото, където може да сторим това - в съборна обща молитва" - каза владиката и уточни, че преди 15 години е положен основният камък на този храм. Той сподели за многобройните трудности при строежа и подчерта, че този параклис е устроен, за да може вярващите от квартала да има къде да се обръщат към Бога като се надява че богослужебният живот в него ще допринесе за по-бързото строителство на основния храм в чест на св. Стефан. Десетки вярващи се бяха подготвили и пристъпиха към св. дарове.

Браницкият епископ Григорий благослови многобройните жители, дошли да вземат молитвено участие в богослужбата, и им преподаде патриаршеското благословение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Фоторепортаж може да видите на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1090-%D0%B2-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%B1%D0%B5-%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D1%81-%D0%B2-%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B2-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »