ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Благодарствен молебен за завръщането на всички български войници от Афганистан

11 октомври 2016 19:06, Пловдивска митрополия
Благодарствен молебен за завръщането на всички български войници от Афганистан

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи благодарствен молебен в Карлово при официалното посрещане на 31-я български военен контигент, който се завърна успешно от 6-месечна мисия от Афганистан без да даде нито една жертва. С владиката съслужиха Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, и свещеноиконом Марко Марков - архиерейски наместник на Карловска духовна околия. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На тържествената церемония, която се състоя пред паметника на Васил Левски в центъра на Карлово, присъстваха министърът на отбраната Николай Ненчев, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, командирът на 61-а Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Груди Ангелов, командирът на контигента полковник Руси Русев, заместник-областният управител на област Пловдив Георги Пилев, кметът на гр. Карлово д-р Емил Кабаиванов, народни представители, представители на местната и областната администрация, както и много граждани и близки и роднини на военослужещите.

В своето обръщение към военослужещите и многобройните гости на събитието Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай напомни за молитвата за благодатна закрила, отправена преди 6 месеца при заминаването на българските войници на опасната и отговорна миротворческа мисия. „ И тогава, и през цялото време бях с вас в молитвата си. Българската православна църква е била винаги с българското войнство ” – каза архиереят на Пловдивска епархия и изтъкна, че високо цени всички, от които зависи целостта, мира, спокойствието и градивният труд на нашия народ. „Бог да дари мир по целия свят, мир в душите и сърцата ни, мир в Отечеството ни и единомислие на основата на християнската вяра”. Митрополит Николай благослови и поръси със светена вода всички войници и техните командири, участвали в мисията, както и министъра на отбраната и висшето командване на Българската армия.

Многолетствие възвести митрополитският протодякон Илиян Александров.

 

 

Снимки

Благодарствен молебен за завръщането на всички български войници от АфганистанБлагодарствен молебен за завръщането на всички български войници от АфганистанБлагодарствен молебен за завръщането на всички български войници от АфганистанБлагодарствен молебен за завръщането на всички български войници от АфганистанБлагодарствен молебен за завръщането на всички български войници от АфганистанБлагодарствен молебен за завръщането на всички български войници от Афганистан
« предишна новинаследваща новина »