ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Предстоящо за деня на св. Йоан Рилски 19 октомври

12 октомври 2016 14:40, Видинска митрополия
Предстоящо за деня на св. Йоан Рилски 19 октомври

На 19 октомври Църквата почита паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец, небесен закрилник на българския народ, патрон на множество храмове и манастири в България.

Във Видинска епархия празникът на св. Йоан Рилски Чудотворец ще бъде тържествено отбелязан в Чипровската света обител, носеща името на великия Божий угодник и светец, край гр. Чипровци, както и в катедралния храм на Видин, носещ името на св. Димитър Солунски.

Програмата на храмовия празник на Чипровската света обител е както следва:

18 октомври – 19,00 ч. – Посрещане на честната дреха на св. Петка в светата обител, която ще остане за поклонение в манастира до 16,00 ч. на 19 октомври;

20,00 ч. – Начало на всенощно бдение, което ще бъде оглавено от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан.

19 октомври – 9,00 ч. – Божествена света Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, в съслужение с Велички епископ Сионий и Белоградчишки епископ Поликарп;

10,30 ч. – Литийно шествие със светите мощи на св. Йоан Рилски до оброчния кръст над манастира;

10,45 ч. – Водоосвещение с благославяне на празнична обща храна-корбан в чест на светеца, за благословение на вярващите християни.

Програма за отбелязване на празника в катедралния храм във Видин:

Своя трети храмов празник на 19 октомври ще отбележи и катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин.

Северният олтар на храма е посветен на всебългарския закрилник и патрон св. Йоан Рилски Чудотворец.

По този повод на 18 октомври от 18,00 ч., ще бъде отслужена тържествена вечерна служба с петохлебие, а на 19 октомври от 9,00 ч., ще бъде отслужена и тържествена света Литургия в чест на св. Йоан Рилски.

Богослуженията ще бъдат оглавени от храмовото духовенство на катедралния храм.

Текст: Белоградчишки епископ Поликарп

 

 

« предишна новинаследваща новина »