ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Активиране на поклонническия обмен между Руската и Българската православни църкви

14 октомври 2016 00:05, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриарх Неофит и Воронежки и Лискински митрополит Сергий

По покана на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и с благословението на Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил предстои посещение в България на Богородски епископ Антоний - викарий на Руския патриарх, ръководител на Управлението на задграничните учреждения при Московската Патриаршия и ръководител на Поклонническия център на Московската Патриаршия. Посещението ще се състои от 21 до 24 октомври. Работната тема на неговата визита ще бъде обсъждане с представители на БПЦ – БП и с представители на министерството на туризма на въпроси свързани с организирането на поклоннически пътувания до България на вярващи православни християни от държавите - каноническа територия на РПЦ в рамките на договореното между РПЦ и БПЦ оживление на поклонническия поток на духовенство и православни християни от Русия в България и от България в Русия. В програмата му са планирани срещи и разговори с Българския патриарх Неофит, зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева и отговарящи за поклонническите пътувания представители на БПЦ и Министерството на туризма.

Припомняме, че на 27 май 2014 г., по време на официалното мирно посещение на Светейшия Български патриарх Неофит в Руската православна църква, в патриаршеската резиденция в московския ставропигиален Даниловски манастир се състояха разговори между Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил и Светейшия Български патриарх Неофит и членовете на съпровождащата го делегация на Българската православна църква. Бяха обсъдени широк кръг от въпроси, представляващи взаимен интерес, между които и полезността на развитието на православното поклонничество, в частност – пътуванията на православни християни от РПЦ до светините на Българската православна църква и по местата, свързани с подвизите на воините, сражавали се за освобождението на България от времето на османското иго, и към светините на Руската православна църква.

Последва среща на Българския патриарх Неофит с министъра на туризма Николина Ангелкова, по време на която двете страни обсъдиха възможностите за популяризиране на храмове и манастири и включването на тези обекти в туристически пакети и за разработване на маршрути за православни поклонници с предвидено участие в богослуженията. Бяха набелязани конкретни мерки за развитието на поклонническия туризъм в нашата страна.

Със съдействието на Руското подворие в София и на посолството на България в Москва през 2015 и 2016 г. бяха осъществени няколко поклоннически пътувания на по-големи или по-малки групи руски граждани в България, които особено се активираха след канонизацията на св. Серафим Софийски Чудотворец през февруари т.г.

Състоя се и първото общоепархийско поклонническо пътуване на митрополит с неговите свещенослужители от Русия в България.

Едноседмичното поклонение на група от Воронежка епархия начело с Воронежки и Лискински митрополит Сергий по свети места в България се осъществява по покана на Българския патриарх Неофит и с благословението на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Инициатива, която несъмнено ще бъде последвана и от други епархии и енории на РПЦ.

-------------------

Пространно интервю на Александра Карамихалева, нач. Отдел „Връзки с обществеността” при Светия Синод на БПЦ-БП, с Воронежки и Лискински митрополит Сергий за впечатленията му от православна България четете тук:

http://www.bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=600

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »