ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Петковден е!

13 октомври 2016 14:49, Отдел "Връзки с обществеността"
Света Петка

На 14-ти октомври Православната църква отбелязва паметта на българската светица Петка Търновска. Св. Петка е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят.

Живяла е през ХI век, просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят "своя" и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци...

Името на света Параскева идва от гръцки и означава "петък". Това е денят на кръстната смърт на Спасителя. Монахинята св. Параскева често се изобразява на икони и стенописи редом със св. Неделя в царски одежди, които са символ на Възкресението в неделния ден.

През 1231 г. мощите на света Петка са пренесени от българския владетел Иван-Асен ІІ от Епиват в столицата Търново, където те остават до османското нашествие. След това те са пренесени в Сърбия, а по-късно и в дн. Румъния.

Днес мощите на светицата почиват в румънския град Яш.

На 13 юни 1641 г. мощите на св. Петка са пренесени в новопостроения храм "Св. Три светители" в Яш. Храмът е издигнат по времето на крал Василий Лупу и осветен от Молдовския митрополит Варлаам. В тази църква те били съхранявани в готическата зала на Василий Лупу в параклиса, където след избухналия пожар по чудо остават невредими.

На 27 декември 1888 г. с благословението на митрополит Йосиф мощите й са пренесени в новата митрополитска катедрала "Сретение Господне" в Яш, където пребивават и до днес, утвърждавайки храма и града като главен център на поклонничеството в Румъния.

В празничния ден - 14 октомври (петък) Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще вземе молитвено участие в св. Литургия в старинния столичен храм „Св. Петка", на ул. "Калоян" 7, която ще бъде възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий.

-------

Уверяваме колегите журналисти от средствата за масова информация, че Отдел "Връзки с обществеността" при Светия Синод на БПЦ-БП ще продължи и занапред да подготвя и изпраща предварително информация за предстоящите големи християнски празници и събития в живота на БПЦ, за да сме в помощ при навременното и коректното им отразяване. За ваше улеснение информацията ще бъде качвана и в Официалния сайт на БПЦ-БП.

За допълнително подаване на имейли за връзка: bpcsynod_pr@abv.bg

 

 

« предишна новинаследваща новина »