ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Посрещаме частица от мощите на свети Лука Войно-Ясенецки архиепископ Симферополски Чудотворец на 21 октомври в гр. София

13 октомври 2016 15:34, Софийска митрополия
Посрещаме частица от мощите на свети Лука Войно-Ясенецки

В петък на 21 октомври от 17,30 ч. в митрополитския храм „Света Марина" (намиращ се в двора на Софийска св. митрополия) Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще посрещне частица от мощите на св. Лука Симферополски.

В 17,45 ч. светинята ще бъде пренесена в литийно шествие от храм „Св. Марина“ в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“, където ще бъде изложена за поклонение до 16,30 ч. на 22.10.2016 г. (събота).

На следващия ден - 22.10.2016 г., в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ от 9,00 часа ще бъде отслужена празнична архиерейска света Литургия оглавена от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, с молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

В 10,30 ч. Светейшият патриарх Неофит, в съслужение с Богородския епископ Антоний и Браницкия епископ Григорий и столичното духовенство ще отслужат молебен пред частицата от мощите на светителя Лука Симферополски.

В 16,30 ч. св. мощи ще отпътуват за гр. Пловдив. Частицата от мощите на св. архиепиоскоп Лука Симферополски са дарение за Пловдивската света митрополия от Руската патриаршия.

Епархийското ръководство на Софийската св. митрополия приканва клира и миряните от Софийска епархия да вземат участие в светите богослужби.

+++

Архиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на 27 април 1877 година. Завършва гимназия и рисувално училище, а в 1903 г. и медицинския факултет на Киевския университет "Св. Владимир". Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в Медицинския факултет. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет.

През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей.

Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука - апостол, евангелист, лекар и художник.

Приема архиепископски сан в най-тежките за Руската православна църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. От 1943 до 1946 г. преосвещеният Лука е последователно архиепископ на Красноярск, на Тамбов и Мичурин и на Кримска и Симферополска епархия.

Подобно на св. апостол Лука, и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Особено интересна е книгата му "Дух, душа и тяло".

Преставя се в Господа на 11 юни 1961 година. В този ден Църквата празнувала паметта на всички светии, просияли в Русия. Скоро на гроба на светителя Лука започнали да се случват множество изцеления.

През 2000 г. с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква светител Лука Войно-Ясенецки е причислен към лика на руските светии. Мощите му се съхраняват в катедралния храм на Симферопол.

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »