ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Заупокойна св. Литургия и панихида за 10-та годишнина от блажената кончина на приснопаметния Пловдивски митрополит Арсений

13 октомври 2016 21:36, Пловдивска митрополия
 Заупокойна св. Литургия и панихида за 10-та годишнина от блажената кончина на приснопаметния Пловдивски митрополит Арсений

На 13 октомври 2016 година се навършиха 10 години от блажената кончина на приснопаметния Пловдивски митрополит Арсений. В катедралния храм „Успение Богородично” бяха отслужени заупокойна света Литургия и панихида, оглавени от приемника на блаженопочившия архиерей – Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. С владиката съслужиха ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, духовните надзорници ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев, храмовото духовенство и свещеници от града. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Близки, роднини, сродници и духовни чеда на владика Арсений бяха дошли в храма, за да се помолят за него. Негово Високопреосвещенство митрополит Николай припомни в трогващо възпоменателно слово най-важните моменти от житейския и духовния път на своя забележителен предшественик, управлявал 19 години богоспасяемата Пловдивска епархия.

„Възкачи се на древлепросиялата митрополитска катедра на Филипополис – Пловдив - в трудни времена за светата ни Църква – времето на човеконенавистния, безбожнически, войнстващ атеизъм-комунизъм. Той бе митрополит в началото на т.нар. „демократични промени”, когато освободената от основите на комунизма родна Църква, уловила възможността да се изправи и заеме достойното си място в обществото, бе изправена пред страшното изпитание на разкола. Но Бог, Сърцеведецът, знаеше, че точно архиерей с изключителна честност и безкомпромисност в отстояване на истината, ще може да се изправи срещу този проблем и да го преодолее. Което се и случи. В тези тежки години на разделение, на съблазън за измъчения от неверие български народ, митрополит Арсений успя да запази Пловдивската епархия цяла, неразделена и вярна на Светия Синод на Българската православна църква и на нейния предстоятел – блаженопочиналия български патриарх Максим.”

Митрополит Николай, както и всички, присъствали на заупокойната служба, се поклониха с дълбока почит, признателност и вълнение на гроба на блаженопочившия владика, намиращ се до олтарната абсида на храма „Успение Богородично”.

Пловдивският митрополит Арсений е роден на 29 юли 1932 г. в с. Дълго Поле, Пловдивско. Светското му име е Ангел Богоев Чекандраков. Завършва Пловдивската духовна семинария и Духовната академия в София през 1955 г. През същата година постъпва като послушник в Рилския манастир, където става помощник-библиотекар. На 2 юни 1956 г. е постриган в монашески чин от игумена Стобийски еп. Варлаам (по-късно Пловдивски митрополит). На 10 юни същата година е ръкоположен в йеродяконски чин. През м. септември 1957 г. е изпратен на специализация в Московската духовна академия, където е ръкоположен в йеромонашески чин от Руския патриарх Алексий І на 18 октомври 1958 г. След завръщането си в Рилския манастир е възведен в архимандритско достойнство на 23 юли 1961 г. След национализацията на Рилския манастир през м. ноември 1961 г. е назначен за учител-възпитател в Софийската духовна семинария, намираща се тогава в Черепиш.

На 30 март 1969 г. в храм-паметника „Св. Александър Невски” е хиротонисан в епископски сан с титлата „Стобийски” от българския патриарх Кирил и останалите архиереи и е назначен за викарий на Врачанския митрополит Паисий. На 1 август 1977 г. е назначен за игумен на Троянския манастир, а по-късно и за главен секретар на Св. Синод. През 1987 г. Стобийският епископ Арсений е избран за Пловдивски митрополит. Престави се в Господа на 13 октомври 2006 г.

Бог да го прости!

Вечна и блажена да бъде паметта му!

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1177-13102016g-zaupokoina-sveta-liturgiya-i-panihida-v-katedralniya-hram-quspenie-bogorodichnoq-grad-plovdiv-po-povod-10-godini-ot-blazhenata-konchina-na-prisnopametniya-plovdivski-mitropolit-arsenii.html

 

 

Снимки

 Заупокойна св. Литургия и панихида за 10-та годишнина от блажената кончина на приснопаметния Пловдивски митрополит Арсений Заупокойна св. Литургия и панихида за 10-та годишнина от блажената кончина на приснопаметния Пловдивски митрополит Арсений Заупокойна св. Литургия и панихида за 10-та годишнина от блажената кончина на приснопаметния Пловдивски митрополит Арсений Заупокойна св. Литургия и панихида за 10-та годишнина от блажената кончина на приснопаметния Пловдивски митрополит Арсений Заупокойна св. Литургия и панихида за 10-та годишнина от блажената кончина на приснопаметния Пловдивски митрополит Арсений Заупокойна св. Литургия и панихида за 10-та годишнина от блажената кончина на приснопаметния Пловдивски митрополит Арсений Заупокойна св. Литургия и панихида за 10-та годишнина от блажената кончина на приснопаметния Пловдивски митрополит Арсений
« предишна новинаследваща новина »