ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

НОВ ТРУД С БОГОСЛУЖЕБНИ ТЕКСТОВЕ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК - "КАНОНИК"

14 октомври 2016 14:34, Сливенска митрополия
Сливенска св. митрополия

Поредицата от църковно-певчески сборници с църковни песнопения на съвременен български език бе обогатена с „КАНОНИК”, съдържащ каноните на всички Господски и Богородични празници и на големи светийски празници. Тези канони не са включени в досега издадените сборници.

Безспорно, издаването на каноните беше крайно необходимо, като се има предвид, че химнографията на различните празници е изключително богата. Тя ни разкрива не само богословската тема на дадения празник, но и връзката му с другите християнски празници. В каноните са вплетени Старият и Новият завет, предобразите и реализацията им в една чудна хармония, пресъздаваща историята на празника.

Сборникът е под редакцията на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий, а преводът на каноните е направен от академик Методий Григоров – протопсалт на Българската православна църква.

Желаещите да се сдобият с каноника могат да го закупят от столичните църкви „Св. Неделя” и “Св. Седмочисленици” или да се обърнат към Методий Григоров на телефон 0888865574.

 

Вълкан ЯНЕВ, секретар на Сливенска св. митрополия

 

 

« предишна новинаследваща новина »