ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено бе отбелязана паметта на св. Петка в Пловдив

14 октомври 2016 19:40, Пловдивска митрополия
Празнични богослужения по случай храмов празник в Пловдив

На 14 октомври Църквата отдава богослужебна почит на просиялата със своя праведен, чист и богоугоден живот св. преп. Петка, дълбоко и искрено почитана в целия православен свят. Цели 7 века тя е небесна закрилница и на Пловдив - нейното име носел катедралния храм в центъра на града до разрушаването му през 1371 г. от османските нашественици.

В навечерието на големия празник Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай оглави вечерното богослужение в храм „Св. Петка” в гр. Пловдив. Много миряни дойдоха да почетат светицата и отправят молитви към нея, както и да се поклонят на нейната чудотворната икона в храма, дар от Румънската православна църква. В своето обръщение към богомолния народ владиката припомни житието на св. Петка, наричана още Българска и Търновска, написано с плам от св. Патриарх Евтимий, както и нейния) чист, свят живот и многобройните чудеса, които и днес продължават да се случват пред нетленните й мощи в гр. Яш.

На следващия ден храмовият празник на храм „Св. Петка” бе отбелязан с архиерейска св. Литургия. Празничното богослужение бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. С владиката съслужиха ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, духовните надзорници ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев, председателят на храма свещеноиконом Еленко Йосифов, храмовото духовенство и свещеници от града. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

В края на Великото славословие братята Ангел и Илия Игнатови бяха постригани за „четци” и „певци” на църквата ни. В този празничен ден имаше още един значим повод за духовна радост - богоспасяемата Пловдивска епархия се сдоби с нов свещеник. Дякон Стоян Стоянов от гр. Стрелча бе ръкоположен за презвитер. Митрополит Николай му припомни за нелекия кръст на свещеника, след което го благослови и му пожела дълго и благодатно служене. В своето напътствено слово към новия презвитер архиереят на Пловдивска епархия каза: „Има човеци, до които по неведомите, но спасителни Божии пътища, се докосва Господ. Докосва се до техните души, до техните сърца, за да ги призове към благодатно служение на светата Църква. Така Господ Иисус Христос призова и своите ученици – апостолите. На това божествено призвание никой човек не може да устои. Велико чудо е в нашето съвремие да наблюдаваме колко много млади хора, въпреки изкушенията на този свят, материализма и съблазните, въпреки трудностите в пастирското служение, Бог призовава и ги поставя на пътя на вярата, истината и живота”.

В края на светата Литургия Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай припомни за утехата от благодатното застъпничество на св. преп. Петка и насърчи всички да имаме упованието, че Бог ще снизходи над нас със своята щедрост и благодат.

Многолетствието провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1178-13102016g-praznichna-vechernya-s-petohlebie-hram-svpetka-grad-plovdiv.html

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1179-14102016g-prep-paraskeva-petka-tarnovska--petkovden--arhiereiska-sveta-liturgiya-v-hram-svpetka-grad-plovdiv.html

 

 

 

 

Снимки

Празнични богослужения по случай храмов празник в Пловдив Празнични богослужения по случай храмов празник в Пловдив Празнични богослужения по случай храмов празник в Пловдив Празнични богослужения по случай храмов празник в Пловдив Празнични богослужения по случай храмов празник в Пловдив Празнични богослужения по случай храмов празник в Пловдив Празнични богослужения по случай храмов празник в Пловдив Празнични богослужения по случай храмов празник в Пловдив Празнични богослужения по случай храмов празник в Пловдив Празнични богослужения по случай храмов празник в Пловдив Празнични богослужения по случай храмов празник в Пловдив Празнични богослужения по случай храмов празник в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »