ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отбеляза своя 71-ви рожден ден

15 октомври 2016 13:30, Българска Патриаршия
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отбеляза своя 71-ви рожден ден

На 15 октомври преди 71 години е роден Българският патриарх Неофит. Той посрещна рождения си ден в Троянската св. обител, където преди повече от 30 години е постриган за монах от тогавашния патриарх Максим.

За да уважат Негово Светейшество в ставропигиалната обител дойдоха Техни Високопреосвещенства Великотърновски митрополит Григорий, Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и Техни Преосвещенства Велички еп. Сионий-игумен на Троянския манастир, Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, Траянополски епископ Киприян, викарий на Врачанския митрополит, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит, архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод, архим. Симон, игумен на Бачковската св. обител, архим. Филип Василцев, предстоятел на руското подворие в София, свещеници и монаси.

Празничната Литургия бе възглавена от Негово Светейшество, а след нея бе извършен и благодарствен молебен към Бога. По време на причастния канон, за да поздрави патриарх Неофит дойде и Руският посланик Анатолий Макаров. Той поздрави Негово Светейшество и му пожела още дълги години да предстоява достойно Българската църква. От името на Св. Синод, слово прочете Ловчанският митрополит Гавриил. В него той каза: "В този ден, всички ние, Вашите съмолитвеници, съработници и верни чада на Българската православна църква се обръщаме към Бога и Неговата Пресвята Майка, пред чийто чудотворен образ стоим, за да изпросим за Вас "здравие, спасение и во всем благое поспешение" и синовно да изразим своята любов и уважение към Вас". Митрополит Гавриил каза още, че Негово Светейшество патриарх Неофит още от невръстна възраст се развива под благодатта Божия. "Вслушвайки се в гласа на призоваващия Ви от млада възраст избирате пътя на монашеското служение", каза още митрополит Гавриил.

Ловчанският митрополит каза още, че вглеждайки се в живота на патриарх Неофит, виждаме как през целия си житейски път той е бил послушен и верен на свещеноначалието и на Българската православна църква.

"Вече трета година Вие носите нелекия патриаршески кръст на предстоятелското служение, като се стремите, по думите на Първовърховния апостол, да се представите пред Бога, като достоен, безукорен работник, който вярно преподава словото на Истината. Пастиреначалникът и Спасителят на света Ви възложи това служение, та като внимавате върху себе си и върху цялото стадо, да пасете Църквата на Господа и Бога, която Той си придоби със Своята Кръв и Вие по примера на Христа, апостолите и Вашите предшественици - предстоятели на Българската православна църква, се стараете да сте добрия пастир, който полага душата си за овците".

Митрополит Гавриил каза, че в този знаменателен ден за Негово Светейшество, архиереите - членове на Св. Синод многократно отправят молитва към Бога, да дарува на Негово Светейшество сили, неоскъдяваща радост в Спасителя Христос и крепко здраве.

От името на Софийска епархия слово прочете Браницкият епископ Григорий. Той каза, че "ние отново сме в радостта на новия ден. Този ден, в който Вие, Светейши Владико чествате своята 71-ва годишнина", каза епископ Григорий и продължи: ""Блажен е човек, който е придобил мъдрост и човек, който е спечелил разум", възкликва премъдрият Соломон. Блажен бъдете и Вие, Първосветителю, който със своята мъдрост водите родната ни Църква по спасителния път към Бога, като вярно преподавате Евангелието на Богочовека Иисус Христос и с молитвеното си застъпничество всички ние сме в радостта на вярата. "Любовта към Господа е славна премъдрост", написа в древността синът Сирахов. Тази премъдра любов, която Вие винаги отдавате към всички нас, тази любов да Ви крепи и в бъдните години, та да бъдете честит в отговорното си служение на духовния учител на народа и мъдрия предстоятел на Православната ни Църква".

След словата бе осветено новото обновено манастирско крило, в което има няколко конферентни зали и стаи за посрещане на гости. По време на откриването игуменът на Троянския манастир Велички епископ Сионий каза: "Сърдечно изказвам благодарност от свое име и от името на честното в Христа братство, затова освещаване и това зачитане труда на много хора. Изграждането на сградата започна преди много години и с много труд и ревност всички мои предшественици градиха, строиха, а на нас се даде тази чест да стъпим в новообновеното здание, вече готово. То съдържа в себе си няколко удобни за срещи и мероприятия зали, съдържа в себе си 26 стаи за посрещане на високи гости на светата обител, както и за честни поклонници и съдържа в себе си Патриаршеските покои, в които Вие, дай Боже да бъдете чест гост и да се радвате от постигнатото от честното братство и да се радвате на множеството богомолен народ, който посещава светата обител."

Епископ Сионий представи на патриарх Неофит и новия официален сайт на Троянската св. обител (http://www.troyanmonastery.com/). От своя страна патриарх Неофит благодари за топлите думи и пожела още добри плодове да ражда Троянската обител. Той подари на Величкия епископ Сионий панагия. След тържествата в новата сграда се състоя и прием, в който, за да изкажат своите благопожелания и поздрави дойдоха представители на светската власт - народни представители, областни управители и градоначалници.

Очаквайте подробен фоторепортаж.

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отбеляза своя 71-ви рожден денНегово Светейшество Българският патриарх Неофит отбеляза своя 71-ви рожден денНегово Светейшество Българският патриарх Неофит отбеляза своя 71-ви рожден денНегово Светейшество Българският патриарх Неофит отбеляза своя 71-ви рожден денНегово Светейшество Българският патриарх Неофит отбеляза своя 71-ви рожден денНегово Светейшество Българският патриарх Неофит отбеляза своя 71-ви рожден денНегово Светейшество Българският патриарх Неофит отбеляза своя 71-ви рожден денНегово Светейшество Българският патриарх Неофит отбеляза своя 71-ви рожден денНегово Светейшество Българският патриарх Неофит отбеляза своя 71-ви рожден денНегово Светейшество Българският патриарх Неофит отбеляза своя 71-ви рожден денНегово Светейшество Българският патриарх Неофит отбеляза своя 71-ви рожден денНегово Светейшество Българският патриарх Неофит отбеляза своя 71-ви рожден ден
« предишна новинаследваща новина »