ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

С водосвет започна учебната година за българчетата в Атина

16 октомври 2016 15:32, Отдел "Връзки с обществеността"
С водосвет започна учебната година за българчетата в Атина

С празничен водосвет започна новата учебна година в българското училище „Св. Паисий Хилендарски” в Атина. Водосветът бе отслужен от Негово Високопреподобие архим. Атанасий (Султанов) – предстоятел на българския храм „Св. Йоан Рилски” в гръцката столица. Той се помоли Бог да изпрати духа на премъдростта и разума, на познанието, благочестието и страха Божий. Господ да отвори ума на учащите се, за да възприемат Божия закон, да изучават добрите и полезни науки, да останат твърдо в православната вяра, в душевна чистота и целомъдрие.

След като отслужи водосвета архим. Атанасий поздрави училищното ръководство и преподавателите за неуморните им трудове и ги насърчи все така сърцато с Божията помощ и апостолска ревност да учат българските деца на родолюбие и да ги възпитават в добро, за да израстват те като пълноценни личности, познаващи своите корени и вяра, и като достойни българи.

Като се обърна към учениците в българското училище с пожелания за успешна учебна година, архим. Атанасий ги насърчи и занапред, въпреки немалката си ангажираност в гръцкото училище, да продължат да отделят от своето свободно време и внимание, за да посещават Българското неделното училище и по какъвто и житейски път да поемат никога да не забравят, че са българи, да се гордеят с род и родина и да живеят така, че да са гордост за България.

149 момичета и момчета се обучават през тази година в Българското неделно училище „Св. Паисий Хилендарски”. В Атина има още две български училища „Св. св. Кирил и Методий” и „Преп. Паисий Хилендарски”, което има поделение в с. Герани, Крит - Второ неделно училище „Преп. Паисий Хилендарски” към Гръцко-българско сдружение за култура. В тях деца от подготвителна група до 12 клас изучават ежеседмично в съботния и неделния ден български език, българска литература, история на България и география на България по програми, пригодени за децата в чужбина и одобрени от Министерството на образованието и науката.

Започнали преди 15 години като самоинициатива на сърцати българи, живеещи в Атина, които в малка стая на доброволни начала преподавали на няколко деца български език, днес трите БНУ в гръцката столица се финансират от българската държава по постановление 334 и от такси, които внасят родителите.

Българският свещеник в Атина архим. Атанасий е чест гост в тях и добре познат на преподавателите и децата, които, от своя страна, на празници са в храма на Българската православна църковна община „Св. Йоан Рилски” за участие в богослуженията и организираните празненства по повод националните празници на страната ни.

Текст и снимки: Александра Карамихалева

 

 

Снимки

С водосвет започна учебната година за българчетата в АтинаС водосвет започна учебната година за българчетата в АтинаС водосвет започна учебната година за българчетата в АтинаС водосвет започна учебната година за българчетата в АтинаСградата на Гръцко-българско сдружение за култура и БНУ "Преп. Паисий"БНУ "Преп. Паисий"БНУ "Преп. Паисий"БНУ "Преп. Паисий"
« предишна новинаследваща новина »