ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от Българската православна църковна общност

16 октомври 2016 16:40, Отдел "Връзки с обществеността"
Честване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от БПЦО

„Естествен център на българската общност в Атина” нарекоха българския храм „Св. Йоан Рилски” и преподобния Рилски светец.

От ранна утрин в неделния ден на 16 октомври българи от всички възрасти, живеещи в Атина, започнаха да се събират в храма и околохрамовото пространство – много от тях са в народни носии от различни региони на България. По решение на църковното настоятелство на храма Българската православна църковна община чества своя небесен покровител св. Йоан Рилски и храмовия празник в най-близкия неделен ден до 19 октомври – когато Църквата чества св. Йоан Рилски.

Празничната св. Литургия отслужи Негово Високопреподобие архим. Атанасий. В своето слово за празника той говори върху евангелското четиво за сеяча и житието на св. Йоан Рилски.

Като призова вярващите да следват примера на преподобний Йоан и светите Божии угодници, да се стараят да бъдат "добра почва" за семената на вярата и да дават добри и богати плодове, отец Атанасий каза, че Бог не очаква от нас да отидем в пустинята, за да се спасим, а там, където ни е поставил, да живеем в благочестие, да благодарим за всичко и да Му служим с всичките си сили и дарования, като изпълняваме Неговите заповеди.

Песнопенията изпълниха Мелетий Велчев и Чавдар Данчев - и двамата - възпитаници на Пловдивската семинария.

Молитвено участие в празничното богослужение взеха служителите при Българското посолство: временно изпълняващия длъжността „посланик” Веселин Иванов, консулът в Атина Иван Иванов, аташето по политически въпроси Георги Шопов, аташето по европейски въпроси Иван Иванов, г-н Панталей Спасов – културно аташе, ръководството, преподавателите и учениците от трите български училища в града, културни и обществени деятели, българи от общността и гърци от околността.

След светата Литургия литийно шествие начело с иконата на св. Йоан Рилски, носена от деца в народна българска носия, обиколи околните улици на храма, посветен на всебългарския небесен покровител.

Последва празнична програма с рецитал, по време на който децата припомниха откъси от Завета на свети Йоан, както и народни песни в изпълнение от формация "Родина" и танци, изпълнени от Фолклорна танцова формация "Пиперлии" при Гръцко-българското сдружение за култура, които дълбоко развълнуваха събралите се наши сънародници.

За всички присъстващи бе приготвен благословен корбан от църковното настоятелство при българския храм.

В навечерието на празника архим. Атанасий отслужи Празнично бдение.

-------

Българската православна църковна община в Атина е основана през 2008 г. от архимандрит Атанасий (Султанов), който е и неин пръв ефимерий, с благословението на Българския патриарх Максим и със съдействието на Дидимотишки митрополит Дамаскин – тогава викарен епископ на Атинска архиепископия. През същата година митрополията на област Атика предоставя на сънародниците ни стария енорийски храм "Св. Мироносици” в квартал "Агии Анаргири" (Св. Безсребреници) в гръцката столица, недействащ от 10 години и запустял. След частичен ремонт на 8 март 2008 г. се отслужва чин на обновление на храма от митрополит Дамаскин и храмът отваря врати. На следващия ден е отслужена първата света Литургия в храма и от тогава в него започва редовен богослужебен живот. С благословението на тогавашния управляващ митрополията на Атика Месогейски митрополит Николай храмът е преименуван на "Св. Йоан Рилски" – всебългарски покровител.

През 2010 г. митрополията на Атика се разделя на две и храмът попада в новооснованата митрополия на Илион. Храмът е в диоцеза на Еладската православна църква и в него се поменава местният митрополит, с чието благословение се поменава и Българският патриарх.

От 2008 г. до днес предстоятел на българския храм „Св. Йоан Рилски” е архим. Атанасий (Султанов). Той е завършил Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий", а след това и Богословския факултет на Атинския университет „Йоанис Капудистриас”. Защитава магистърска степен в Софийския университет, където по настоящем е докторант по Християнска философия.

Постриган е за монах на 2 май 2003 г. в девическия манастир "Св. Атанасий" край с. Златна ливада, Чирпанско, от бившия Старозагорски митрополит Галактион. Година по-късно на същата дата е ръкоположен за йеродякон с благословението на митрополит Галактион от Адрианополски еп. Евлогий, а за йеромонах - на 4 септември 2005 г. от тогавашния викарий на Атинския архиепископ - Дамаскин, сега митрополит на Дидимотика. Възведен по решение на Св. Синод на БПЦ в архимандритско достойнство на 27 декември 2007 г. от Великотърновски митрополит Григорий.

Алхим. Атанасий е официален преводач от гръцки при много важни за БПЦ събития.

Текст и снимки: Александра Карамихалева

 

 

Снимки

Честване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от БПЦОЧестване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от БПЦОЧестване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от БПЦОЧестване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от БПЦОЧестване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от БПЦОЧестване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от БПЦОЧестване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от БПЦОЧестване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от БПЦОЧестване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от БПЦОЧестване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от БПЦОЧестване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от БПЦОЧестване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от БПЦОЧестване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от БПЦОЧестване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от БПЦОЧестване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от БПЦОЧестване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от БПЦОЧестване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от БПЦОЧестване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от БПЦОЧестване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от БПЦОЧестване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от БПЦОЧестване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от БПЦОЧестване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от БПЦОЧестване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от БПЦОЧестване на св. Йоан Рилски в гръцката столица от БПЦО
« предишна новинаследваща новина »